LIVET ÄR NU.

Just i denna stund blåser en tyst vind genom skogen. Havet skvalpar mot klipporna. Någonstans ger sig några ut på äventyr. Livet pågår just nu.

Oavsett om du vill ge dig ut på ett aktivt äventyr eller bara njuta av stillheten så står naturen öppen. Året om. Här kan du vandra på berg med milsvid utsikt, paddla fram över havets vågor och klättra lodräta klippor med skakiga ben. Eller varför inte bara ta med dig en bok och slå dig ner vid ett träd, stänga av telefonen och njuta av tystnaden tills kurret i magen påminner om att det är dags för en våffla med varm hemlagad hjortronsylt.

AKTIVA ÄVENTYRARE

Vill du ge dig ut på ”lättare” eller ”tuffare” äventyr i Höga Kustens unika natur men även få tid för lite avkoppling samt upptäcka lite mer av Höga Kusten? Då ska du kolla in dessa tips!
– Höga Kusten för Aktiva Äventyrare >>

ÄVENTYRLIGA BARNFAMILJER

Höga Kusten anses ofta till Sveriges bästa friluftsområde för barnfamiljer. Här har vi samlat alla tips för en härlig semester tillsammans.
– Höga Kusten för Äventyrliga Familjer >>

NYFIKNA UPPTÄCKARE

Vill du uppleva lättare vandring, båtturer, den lokala kulturen och smakerna? Kanske delta på något lokalt evenemang och titta på in lite lokalt hantverk? Då hittar du de bästa tipsen här!
– Höga Kusten för Nyfikna Upptäckare >>

HÖGA KUSTENS BÄSTA VANDRING

Från FriluftsByn tar du dig ut på några av Sveriges vackraste vandringsleder. Välj mellan allt från dags- till flerdagarsturer genom Höga Kustens unika natur. Långvandrarna väljer Höga Kustenleden, medelvandraren upptäcker Skuleskogens Nationalpark och dagsvandrarna älskar Skuleberget
– Höga Kustens bästa vandring >>

HÖGA KUSTENS BÄSTA KAJAKPADDLING

Från FriluftsByn kan du ge dig ut på Höga Kustens bästa kajaleder. De mest erfarna paddlar ut på flerdagarsturen Höga Kustenbandet medan medelerfarna paddlar ut mot Mjältön. Nyfikna nybörjare upptäcker de vackra havsvikarna eller provpaddlar i Gällstasjön.
– Höga Kustens bästa kajakpaddling >>

VIA FERRATA

Det finns en led som passar alla. Ingen förkunskap krävs.
– Klättra Via Ferrata >>

SKÄRGÅRDSTUR

Från FriluftsByn kan du promenera till Höga Kustenbåtarnas turer till Ulvöarna.
– Skärgårdstur till Ulvön >>

HÖGA KUSTENLIFTEN

Från FriluftsByn promenerar du till Höga Kustenliften. Enklaste sättet att njuta av Världsarvet.
– Höga Kustenliften >>

FRILUFTSBYNS TOPPSTUGA

Höga Kustens kanske vackraste utsikt. Ta en fika eller en matbit.
– FriluftsByns Toppstuga >>

LÖPRUNDOR

Berg, skog och kust. Här hittar du de bästa rundorna.
– Löprundor kring FriluftsByn >>

CYKELTURER

Upplev Höga Kusten från cykel. Här hittar du de härliga rundor.
– Cykelturer från FriluftsByn >>

FISKEVATTEN

FriluftsByn ligger nära några av Höga Kustens bästa fiskevatten.
– Fiska i Höga Kusten >>

SKÖNA BADVIKAR

Slappa vid Gällstasjön eller ta en tur till någon av Höga Kustens bästa badvikar.
– Höga Kustens badplatser >>

TIPS: Upplev Höga Kustens Kultur

Varför inte passa på att lära dig mer om den lokala kulturen. Från FriluftsByn kan du promenera till Docksta Sko och Naturum Höga Kusten för att lära dig mer om världsarvet och dess historia. Har du bil ligger Mannaminne och High Coast Art Valley bara 20 minuter bort.
– Kulturupplevelser nära FriluftsByn >>

TIPS: Upplev Höga Kustens unika smaker

Höga Kusten har seglat upp som en av Sveriges nya smakregioner. Klassikerna Surströmming och Tunnbröd har idag fått sällskap av både Gin- Whiskydestillerier. Även restaurangutbudet ökar ständigt. Varva naturupplevelserna med en smakutflykt i Höga Kusten.
– Smaka på Höga Kusten >>

TIPS: Om du vill gå inomhus

Det är svårt att rekommendera någon att bege sig inomhus om man besöker Höga Kusten. Men det finns undantag. Fjällräven Outlet och Paradisets Äventyrsbad är två. Här hittar du våra bästa tips.
– Inomhusupplevelser i Höga Kusten >>

TIPS: Platser för avkopping

Tystnad och lugn blir en mer och mer sällsynt vara. Men här finns utrymme för alla att hitta just sin lilla oas. Packa en liten ryggsäck och hitta just ditt smultronställe. Här är några tips, vi berättar om fler när du är här.
– De härliga hemliga platserna >>

DET FINNS MÅNGA AKTIVITETER, MEN…

Som du märker finns det mycket att upptäcka kring FriluftsByn och i Höga Kusten. Därför får jag ofta frågan om vad som är mitt bästa tips. Svaret är faktiskt rätt enkelt – sätt av lite tid för att vara ledig och bara koppla av.

Att vara ute i naturen tar på krafterna och det kan vara skönt att ha tid för återhämtning. Förmodligen har du nog mycket inplanerat under resten av året och jag gissar att du kanske mest av allt skulle må rätt bra av att bara lägga dig ner på en solvarm klippa på toppen av kalottbergen och spana ut över vidderna. Eller varför inte planera in tid för mysiga samtal vid lägerelden med familjen, vännerna eller med oss andra här i byn.

Naturen är helt makalöst vacker, men de flesta minnen kommer från de stunder man stänger av mobilen, lägger ifrån sig kameran och unnar sig lite tid för varandra. Det är lätt att man glömmer det bland alla aktiviteter och gränslöst vackra vidder.

Hoppas vi ses i FriluftsByn.
/Jerry