HÖGA KUSTEN FÖR BARNFAMILJER

Höga Kusten är som gjort för äventyrliga familjer och i FriluftsByn bor du mitt bland alla de härliga upplevelserna. Höga Kusten Stigen börjar i FriluftsByn och i Gällstasjön kan du inte bara bada och leka utan även paddla kanot. De mer äventyrliga ger sig över till Skulebergets östra sida för att klättra Via Ferrata. Höga Kusten Liften avgår bara 500 meter bort och tar dig till FriluftsByns Toppstuga med sina goda våfflor. Vill ni ge er ut på utflykt så varför inte ta båten ut till Ulvön där själva resan är en lika stor upplevelse.

Äventyr för hela familjen!

Tipsen nedan är för barn mellan 4 och 15 år. Allt beror såklart på er tidigare vana av att vara ute. Är ni vana att vara ute i skog och mark och vill ge er ut på lite större äventyr bör ni titta in under Aktiva Äventyare.
Läs mer: Aktiva Äventyrare >>

HÖGA KUSTEN FÖR BARNEN

  1. Vandra Höga Kusten Stigen
  2. Paddla Kanot i Gällstasjön
  3. Klättra Via Ferrata
  4. Båtutflykt till Ulvön
  5. Bara leka och upptäcka.

FLER ÄVENTYR PÅ HÖGA KUSTEN

Säker ni lite större äventyr ska du kolla in Höga Kusten för Aktiva Äventyrare.
– Höga Kusten för Aktiva Äventyrare >>

1. HÖGA KUSTEN STIGEN

En lättare men likafullt mäktig vandring längst Höga Kusten Stigen upp för Skuleberget är en utmärkt dagsutflykt. Höga Kusten Stigen är 3,5 kilometer och utgår från FriluftsByn och avslutas på toppen av Skuleberget. Räkna med 2-3 timmar inkl. pauser. Fyll på med energi i Toppstugan och ta linbanan tillbaka till FriluftsByn eller följ slalombacken för en enklare vandring. En klassiker för äventyrliga familjer.
Läs mer: Skulebergets Toppstuga >>
Läs mer: Höga Kusten Stigen >>

2. SKULEVÅFFLA

Här på Höga Kusten säger många ”ingen sommar utan en våffla på Skuleberget” och nog ligger det något i det. Vandra Höga Kusten Stigen eller åk Höga Kusten Liften till toppen. Vandra den 900 meter långa topprundan ”Kalottrundan”. Gör en avstickare ner till Rövargrottan. Mumsa i våfflor och glass. Nu är det sommar!
Läs mer: FriluftsByns Toppstuga >>
Läs mer: Höga Kusten Liften >>

3. PADDLA KANOT

Ta med familjen ut på ett kanotäventyr och spana efter bävrarna i Gällstasjön. Att paddla kanot ger betydligt bättre stabilitet och kräver ingen förkunskap. Fokusera istället på upplevelsen. Låna med er en djurbok, kikare och stoppa kameran i en vattentät påse. För nu ska vi spana. En utmärkt halvdags eller kvällsaktivitet.
Läs mer: Kanot i Gällstasjön >>

4. KLÄTTRA VIA FERRATA

För lite mer våghalsiga barn som väger över 40 kilo så väntar en riktig luftig upplevelse på Skulebergets östra sida bara någon kilometer från FriluftsByn. Här finns fyra leder där den vita är mest lämplig att börja med. Det kräver dock en del av dig som förälder för att få en njutbar upplevelse. Klättringen avslutas vid FriluftsByns Toppstuga.
Läs mer: Via Ferrata >>

5. BÅTUTFLYKT TILL ULVÖN

Ta en promenad, cykla eller ta bilen ner till Docksta Marina, 2 kilometer från FriluftsByn. Härifrån går dagsturer ut till Ulvön där båtturen är en lika stor del av upplevelsen som timmarna på ön. Båtarna avgår kring tio och ni är tillbaka strax efter fyra, lagom till att tända grillen.
Läs mer: Utflykt till Ulvön >>

5. TID FÖR VARANDRA

Du vet säkert redan att de stunder där ni inte tvunget måste ta er från en plats till en annan kan vara den absolut finaste och roligaste tiden tillsammans. Arrangera en grillkväll där barnen är kockar, gör naturkonst med vad ni hittar, se vad ni får i håven nere vid Gällstasjön eller ta bara fram sommarleksakerna. Nedan hittar ni lite tips på lekar.

GRILLKVÄLL

Ofta är det de enkla stunderna där man tillsammans hjälps åt som man uppskattar mest. Låt barnen hjälpa till med att förbereda pinnbröd, grilla hamburgare, trä på frukt på fruktspett och grilla marschmallows. I FriluftsByn finns flertalet grillplatser och ved kan ni köpa i receptionen.

BADA I GÄLLSTASJÖN

Direkt vid FriluftsByn ligger Gällstasjön. Perfekt för ett svalkande morgon eller kvällsdopp. Den naturliga stranden ligger i söderläge vilket gör att föräldrar trivs riktigt bra med en bok i handen och uppsikt över barnens vattenlekar.

NATURKONST

Plocka fram kritor, pennor och papper och slå er ner vid någon av alla sällskapsytor, i skogen eller vid sjön och låt hela familjen släppa loss sin kreativitet. Rama in konstverken och ni har underbara semesterminnen för resten av livet.

NATURPOESI

Plocka fram papper och penna och sätt er i skogen och reflektera över vad ni ser. Låt barnen dikta fritt eller varför inte ge lite starthjälp och låt dem fullfölja meningar som. Jag ser …Jag hör …Jag känner…Jag känner doften av…Jag känner smaken av… Detta brukar bli fantastiska presenter till mor- och farföräldrar.

MED HÅV OCH SPÖ

Låna håv, fiskespön och flytväst sedan går ni ner till Gällstasjön och Gällstaån och håvar efter småkryp i vattnet. Gör mäskbollar (ströbröd, socker, majs och sirap) och kasta ut och se vilka fiskar som dyker upp. Att upptäcka livet under ytan brukar väcka frågor om allt från jordens naturresurser och vattnets betydelse till näringskedjor och fisken vi äter hemma.

MINIGOLF

Vi ska absolut inte påstå att vi har en minigolfbana som sticker ut i mängden. Men medan grillkolen blir varma eller som en lättsam aktivitet för hela familjen mitt på dagen så fyller de nio hålen sin funktion och är ett populärt tillhåll för barnen.

SAMLA BOKSTÄVER

Låt barnen på ett lustfyllt sätt samla ord i närområdet. Bara trädets olika delar kan ge ord som exempelvis knopp, skott, skaft, blad, barr, kvist, gren, bark och näver. Köp ett alfabetsark i receptionen eller gör din egna av ett lakan eller vaxduk. Alfabetet skrivs i sex gånger fem eller sju gånger fyra rader.

ATT GÖRA UPP ELD

Ge barnen lite värdefull kunskap kring hur man kan göra upp eld. Låt de bygga från grunden och testa sig fram. Varför är näver bra? Varför är det klokt att börja med små små bitar trä innan man lägger på de stora klabbarna. Är barnen äldre, låt dem vara med och tälja lite flisor.

ÄVENTYR MED BARN

Barn älskar att vistas i naturen. Se bara till att skruva ner tempot och försök ta ner målen och ambitionerna när det kommer till avstånd och distanser. Höga Kusten Stigen på 3,5 kilometer är till exempel en utmärkt heldagsupplevelse med gott om tid för att låta barnen utforska naturen på egen hand. Se även till att hålla humöret uppe med fika, glass och tid för bad. FriluftsByn ligger direkt vid Gällstasjön som bjuder in till både bad och lek.

DYGNETS ALLA TIMMAR
Ta även vara på kvällarna, vandra sent i sommarljuset och tänd eldar eller gå upp tidigt och var med när naturen vaknar.Välkommen till en äventyrlig semester på Höga Kusten.

DE SMÅ ÄVENTYREN ÄR OFTA DE STORA
Även om alla kommer älska de storslagna vyerna vid Skuleberget eller båtturen till Ulvön så är det ofta de små äventyren som lämnar störst avtryck. Att få ligga och rita i skogen, att få hjälpa till att göra eld eller att hitta en fisk nere i bäcken. Det är ofta de oplanerade stunderna som är de mest magiska.

HYR STUGA PÅ HÖGA KUSTEN

Välj mellan självhushåll, campingstuga eller friluftsbod.
Läs mer: Hyr stuga på Höga Kusten >>

CAMPA PÅ HÖGA KUSTEN

Ta med dig husbilen eller husvagnen till Höga Kusten
Läs mer: Camping Höga Kusten >>

TÄLTA PÅ HÖGA KUSTEN

Billigast och mest äventyrligt.
Läs mer: Tälta på Höga Kusten >>