HÖGA KUSTEN FÖR NYFIKNA UPPTÄCKARE

Vill du uppleva Höga Kustens främsta höjdpunkter och hinna se och uppleva så mycket som möjligt under din vistelse? Då har du kommit rätt. Här har vi listat de mest populära besöksmålen som kommer ge dig en heltäckande bild av Höga Kusten – vår natur, kultur och livsstil, våra smaker och våra drycker. Några upplevelser startar och avslutas direkt vid FriluftsByn medan andra kräver en liten rundresa.

Natur, kultur, livsstil, mat och dryck.

Dessa tips är för i stort sett alla. Är du i form kan du vandra Höga Kusten Stigen upp för Skuleberget, annars är Höga Kusten Liften ett härligt alternativ. Eller varför inte vandra upp och ta liften ner. Ta även chansen att lära dig mer om världsarvet vid det intilliggande Naturumet. Ulvön och Nordingrå är bekväma men spännande utflyktsmål där du får veta än mer om Höga Kustens kultur och livsstil samt ger dig chans att smaka lokal mat och dryck och uppleva Höga Kustens traditioner. Missa inte heller chansen att delta i någon av Höga Kusten Kvällarna varje onsdag i Juli i FriluftsByns Toppstuga på Skuleberget.

EN VECKA PÅ HÖGA KUSTEN

Mån: Skuleberget med utsikt över Världsarvet.
Tis: Båttur till Ulvön och grilla på campingen.
Ons: Naturum, lokalt hantverk, koppla av, läs en bok och avsluta med Höga Kusten Kväll.
Tors: Vandra i Skuleskogens Nationalpark.
Fre: Heldagsutflykt till Nordingrå.
Lör: Upptäck Örnsköldsvik, Fjällräven Outlet och High Coast Art Valley.
Sön: Sovmorgon, packa ihop och rulla vidare.

ÄVENTYR PÅ HÖGA KUSTEN

Söker du istället fem dagar fyllda med äventyr och avkoppling?
– Höga Kusten för Aktiva Äventyrare >>

1. SKULEBERGET

Skuleberget ligger direkt vid FriluftsByn. Vandra Höga Kusten Stigen från FriluftsByn eller ta Höga Kusten liften (500 meter bort) till toppen av Världsarvet och de makalösa vyerna. Stigen ”Kalottrundan” är en 900 meter slinga på toppen som ger dig en 360 graders vy av Höga Kusten och spår av inlandsisens framfart. Avsluta med fika eller lunch i Toppstugan med fullständiga rättigheter.
Läs mer: Skulebergets Toppstuga >>
Läs mer: Höga Kusten Stigen >>
Läs mer: Höga Kusten Liften >>

2. ULVÖN

Ulvön kallas ofta Bottenhavets pärla och är en utmärkt dagsutflykt. Höga Kusten Båtarna avgår bara 2 kilometer från FriluftsByn så bila, promenera eller hyr en cykel ner till Docksta Marina. Båtarna avgår kring 10 på morgonen och du är framme kring lunch. Under besöket på ön, missa inte surströmmingsmuseumet och utsikten från Lotsberget. Båten går tillbaka kring tre och du är tillbaka kring halv fem för att slå på grillen.
Läs mer: Skärgårdstur >>

3. SKULESKOGEN

Skuleskogens Nationalpark bjuder på flertalet vandringsleder. Turen från Entré Syd tur och retur upp till den mäktiga Slåttdalsskrevan är mest populär. Är du mer tränad bör du absolut tar du omvägen upp för Slåttdalsberget till Skrevan och får än större vyer.
Läs mer: Vandra i Skuleskogen >>

4. NORDINGRÅ

Du bör absolut avsätta en dag för en utflykt till Nordingrå böljande kulturlandskap. Besök loppisar, Mannaminne och ta en lunch i Gårdsbutiken med egen produktion. Fortsätt sedan ut till idylliska Bönhamn där du tar en glass och njuter av klipporna innan du bilar tillbaka till campingen.
Läs mer: Mer info kommer snart >>

5. HÖGA KUSTEN KVÄLLAR

Varje onsdag i Juli arrangeras Höga Kusten Kvällar i FriluftsByns Toppstuga. Varje kväll har ett eget tema med lokal mat och dryck, besök från en lokal profil som berättar om Höga Kusten och självklart finns det trubadur på plats.
Läs mer: Höga Kusten Kvällar >>

HÖGA KUSTEN STIGEN

Höga Kusten Stigen / Södra Bergsstigen är en 3,5 kilometer lång stig som går från FriluftsByn till toppen av Skuleberget. Vandringen är brant men betydligt enklare än den östra stigen. Detta är en av Höga Kustens absolut finaste vandringar.
Läs mer: Mer info kommer snart >>

NATURUM

Naturum (2 kilometer bort) är ett museum över Världsarvet Höga Kustens geologiska och kulturella historia. Den permanenta utställningen Avtryck visar hur landhöjningen går till och vilka avtryck havet har lämnat vid stranden allt eftersom landet har höjt sig.
Läs mer: Naturum >>

LOKALT HANTVERK

Ta en skön promenad från FriluftsByn och besök Docksta Sko Fabriksförsäljning, Docksta Bageri och Jeltsejs Chokladpraliner. Träffa människorna bakom hantverken och lyssna till deras historia. Är du sugen på en längre utflykt tar du bilen till Mjälloms Tunnbröds Butiksförsäljning eller Box Whisky i Ådalen.
Läs mer: Lokala Smaker >>

FJÄLLRÄVEN OUTLET

1960 grundade Åke Nordin Fjällräven i en källare i Örnsköldsvik. Idag har firman vuxit och finns nästintill över hela världen. I Örnsköldsvik (20 min med bil) kan du fynda Fjällräven utrustning till otroliga priser.
Läs mer: Fjällräven Outlet >>

EN VECKA PÅ HÖGA KUSTEN

Det här tipsen passar bäst för dig som vill uppleva lättare vandringar vid både Skulebergets Naturreservat och Skuleskogens Nationalpark samt åka båt i Höga Kustens vackra skärgård. I FriluftsByns Toppstuga, på Ulvön och i Nordingrå kommer du kunna smaka lokal mat och dryck. Deltar du även på en Höga Kusten Kväll som är de mest populära så får du uppleva vår gästvänlighet och den vänliga stämningen.

Du kommer även få en chans att hinna besöka museer såsom Naturum och utställningar vid till exempel Mannaminne med fokus på Höga Kustens unika natur och kultur.  Kring FriluftsByn och under dina utflykter kommer du hitta fina souvenirer, lokalt producerad mat och hantverksprodukter. Välkommen till en fantastisk vecka på Höga Kusten.

En veckas boende från bara 1 500 kr: En veckas camping i FriluftsByn kostar bara 1 500 kronor och bokas via info@friluftsbyn.se

EN VECKA PÅ HÖGA KUSTEN

Mån: Skuleberget med utsikt över Världsarvet.
Tis: Båttur till Ulvön och grilla på campingen.
Ons: Naturum, lokalt hantverk, koppla av, läs en bok och avsluta med Höga Kusten Kväll.
Tors: Vandra i Skuleskogens Nationalpark.
Fre: Heldagsutflykt till Nordingrå.
Lör: Upptäck Örnsköldsvik, Fjällräven Outlet och High Coast Art Valley.
Sön: Sovmorgon, packa ihop och rulla vidare.

ÄVENTYR PÅ HÖGA KUSTEN

Söker du istället fem dagar fyllda med äventyr och avkoppling?
– Höga Kusten för Aktiva Äventyrare >>

HYR STUGA PÅ HÖGA KUSTEN

Välj mellan självhushåll, campingstuga eller friluftsbod.
Läs mer: Hyr stuga på Höga Kusten >>

CAMPA PÅ HÖGA KUSTEN

Ta med dig husbilen eller husvagnen till Höga Kusten
Läs mer: Camping Höga Kusten >>

TÄLTA PÅ HÖGA KUSTEN

Billigast och mest äventyrligt.
Läs mer: Tälta på Höga Kusten >>