DAGSTURER MED KAJAK
PÅ HÖGA KUSTEN

Upptäck Höga Kusten på ett helt nytt sätt. Glid fram mellan de dramatiska kustnära bergen och öarna med små röda stugor. Norrfjärden utanför Skuleberget är mitt sitt relativt skyddade läge en plats för en underbar dagsatur. Erfarna paddlare kan även göra en dagstur ut till Mjältön. 

Så går det till: Hyr kanot eller kajak i FriluftsByn >>

HYRA KAJAK

Utlämning 09:00
Inlämning senast 18:00
Dag: 650 kr
Till varje kajak ingår lån av paddel (finns olika längder), paddlingsflytväst, sittbrunnskapell, inplastad karta över Höga Kusten, Vattendunkar, tvättsvamp, visselpipa, lån av en dry-bag per person. Gratis bilparkering.

VÅRA KAJAKER

Till skillnad från många andra uthyrare hyr vi ut stabila högkvalitativa glasfiberkajaker. Dessa är dyrare och lite mer ömtåliga än de tunga och långsamma plastkajakerna du vanligtvis hittar. Hos oss får du istället en helt underbar kajakupplevelse där du stabilt glider fram på vattenytan. Det enda som krävs är att du är försiktig vid i och urstigning.

Utgå från Veåsand

Turen utgår från Veåsands Havsbad och Höga Kusten Kajakcenter öster om Skuleberget. Om du inte paddlat tidigare, se till att hålla dig 20-30 meter från kusten. Det värsta som kan hända är att du får simma in i land. Våra kajaker är dock otroligt stabila så det ska mycket till att du ska behöva bada.

Runda Valmöarna

Ta sikte mot Lillvalmen och Storvalmen. Pä väg dit paddlar du intill Värnsbergets dramatiska sluttning. När du rundar Storvalmen slås du av känslan av att vara någonstans mitt i Alaskas vildmark. Hitta en plats att gå iland och vila och ät matsäck. Lämna inget skräp efter dig.

Tillbaka mot Skuleberget

När du rundat Valmörana tar du sikte tillbaka mot det mäktiga Skuleberget. Känner du att du vill paddla längre kan du självklart fortsätta längre ut mot Värnsudden innan du vänder tillbaka mot Skuleberget. Låt dagsform och väder avgöra distansen. Räkna inte kilometer utan njut av upplevelsen.

Mjältön

Har du paddlat förut och om förutsättningarna är goda är det absolut möjligt att hinna paddla ut till Mjältön över dagen. Vi skulle då tipsa om att du följer Norrfjärdens norra sida när du paddlar ut och södra sida när du paddlar tillbaka.
Mer info: Paddla till Mjältön >>

KLART DU SKA PADDLA KAJAK

Att ge sig ut i en kajak och tyst glida över havet är en känsla som fler borde få uppleva. Många nybörjare upplever en liten rädsla kring vad som skulle hända om de hamnade i vattnet. Nu ska vi inte säga att det är omöjligt, men det ska mycket till att snurra runt en kajak om nu inte vädret är tufft. Och om du då ser till att hålla dig nära kusten, säg 20-30 meter från strandlinjen så är det värsta som kan hända att du får en kort simtur innan du byter om till medhavda torra kläder.

Paddla intill varandra
Se till att paddla intill varandra. På så sätt kan ni hjälpa varandra om något skulle uppstå. Det är även betydligt enklare att föra en konversation.

Glöm distansen
Visst kan man se kajakpaddling som ett träningspass, men upplevelsen blir så större om man tar sig tid att stanna upp och tar in naturupplevelsen. Om ni är en grupp som paddlar, se till att stanna ofta och passa på att njuta av att ni befinner er på havet, mitt i världsarvet.

 

FLER UPPLEVELSER PÅ HÖGA KUSTEN

Höga Kusten är fyllt av upplevelser. Makalösa vandringar, luftiga klätterleder, och paddelvatten av högsta klass lockar besökare från hela världen.

Men Höga Kusten handlar inte bara om storslagna äventyr. Här väntar också härliga utflykter. Ta Höga Kusten Båtarna från Docksta till Ulvön och njut av en skärgårdsbuffé eller varför inte göra en bilutflykt till Nordingrå och hitta just din badvik eller besök några av alla loppisar.

Mitt i alla dessa upplevelser ligger FriluftsByn och här kan du välja mellan att bo i stuga eller på campingen. Glöm bara inte bort att koppla av också.

Höga Kusten bjuder på mängder av äventyr och utflykter. Här hittar du några av de mest populära:
– Detta får du inte missa på Höga Kusten >>

Varje år står Höga Kusten som värd för några av Europas största äventyr. Följ med ut!
– De största äventyren >>

KAJAK PÅ HÖGA KUSTEN

Höga Kusten erbjuder några av Sveriges främsta kajakleder. Klicka vidare för att hitta en tur som passar just dig.

FAMILJETUR
PÅ HÖGA KUSTEN

Ta med barnen ut någon timma och spana efter bäver.
– Familjepaddling vid Skuleberget >>

DAGSTUR
PÅ HÖGA KUSTEN

Smakprov av Höga Kustens makalösa skärgård.
– Dagsturer med kajak på Höga Kusten >>

FLERDAGSTUR
PÅ HÖGA KUSTEN

Här hittar du några av Sveriges främsta kajakleder.
Flerdagsturer på Höga Kusten >>

KAJAK PÅ
HÖGA KUSTEN

Ta mig tillbaka till startsidan om Kajak på Höga Kusten
Kajak på Höga Kusten >>