HÖGA KUSTEN BYTER NAMN

Höga Kusten har under de senaste åren lockat fler besökare än någonsin. Den mäktiga naturen, de populära äventyren och de unika smakerna lockar idag besökare från hela världen. Så pass många att man nu byter namn till Västernorrlands Kustområde.
– Vi hoppas att detta kan bidra till att bromsa utvecklingen inom besöksnäringen så vi kan fokusera på att väcka liv i industrinäringen som haft det tufft de senaste åren säger kommunernas talesperson April Nilsson.

Höga Kusten har på kort tid blivit ett av Sveriges mest populära besöksmål. Besökare kommer hit för att uppleva den storslagna naturen, för att delta på något av de många friluftsevenemangen eller för att uppleva regionens unika smaker.

Detta har dock fört med sig oanade konsekvenser för både regionens turismföretagare och den övriga näringen. Beläggningen på restauranger, hotell, livsmedelsbutiker och bensinstationer har snart nått bristningsgränsen. Även centrumhandeln har fått nytt liv och står sig nu starka mot närliggande köpcentrum i både Umeå och Sundsvall. Företagare rapporterar samtidigt att det är svårare än någonsin att hitta personal då sysselsättningen bland unga närmar sig 100 procent.

Som en konsekvens av detta och för att bromsa utvecklingen har man därmed bestämt att redan till sommaren 2017 sluta använda begreppet Höga Kusten. Istället kommer man använda sig av begreppet Västernorrlands Kustområde.
– Vi hoppas att detta kan bidra till att bromsa utvecklingen inom besöksnäringen och frigöra resurser till att väcka liv i industrinäringen som haft det tufft de senaste åren säger regionens talesperson April Nilsson.

En som gläds åt nyheten är Jerry Engström från FriluftsByn.
– Detta är goda nyheter. Vi hinner knappt vara ute själva då vi just nu har besökare året om säger Jerry och fortsätter, vi hoppas att namnbytet kommer frigöra tid så vi själva kan vara ute lite oftare.

Höga Kusten är ett begrepp som använts sedan 70-talet. I den utredning som gjordes 1974 ansågs Höga Kusten huvudsakligen bestå av det område som låg öster om E4 i kommunerna Kramfors och Örnsköldsvik. Under de senaste åren har begreppet även innefattat både Härnösand och Sollefteå kommun. Detta upphör dock och ersätts med Västernorrlands Kustområde.

TOPP-10
SVERIGES VACKRASTE NATUR

Var hittar du Sveriges vackraste natur? Svenska folket har röstat! Här hittar du de 10-vackaste platserna!
Läs mer: Sveriges Vackraste Natur >>

TOPP-10
HÖGA KUSTEN 2017

Höga Kusten har utsetts till Sveriges vackraste natur. Här kommer 10 anledningar att besöka Höga Kusten 2017!
Läs mer: Besök Höga Kusten 2017 >>

TOPP-9
HÖGA KUSTEN PÅ HÖSTEN

Hösten är en fantastisk tid att besöka Höga Kusten. Här hittar du nio favoritutflykter och aktiviteter.
Läs mer: Höst på Höga Kusten >>

TOPP-12
HETASTE RESMÅLEN 2017

Expressens ”Allt om Resor” har listat de 12 hetaste resmålen 2017.
Läs mer: Hetaste besöksmålen 2017 >>

TOPP-9
PLATSERNA DU INTE VILL MISSA

Vad är det som gör Höga Kusten så speciellt? Här får du svaret.
Läs mer: Att se på Höga Kusten >>