HÖGA KUSTEN FÖR BARNFAMILJER

Höga Kusten är som gjort för äventyrliga familjer och i FriluftsByn bor du mitt bland alla de härliga upplevelserna. Höga Kusten Stigen börjar i FriluftsByn och i Gällstasjön kan du inte bara bada och leka utan även paddla kanot. De mer äventyrliga ger sig över till Skulebergets östra sida för att klättra Via Ferrata. Höga Kusten Liften avgår bara 500 meter bort och tar dig till FriluftsByns Toppstuga med sina goda våfflor. Vill ni ge er ut på utflykt så varför inte ta båten ut till Ulvön där själva resan är en lika stor upplevelse.

Äventyr för hela familjen!

Tipsen nedan är för barn mellan 4 och 15 år. Allt beror såklart på er tidigare vana av att vara ute. Är ni vana att vara ute i skog och mark och vill ge er ut på lite större äventyr bör ni titta in under Aktiva Äventyare. Men en hemlighet till en härlig stund tillsammans är att inte sikta för högt utan istället skapa tid med varandra.
Tips till vuxna och äldre barn: Aktiva Äventyrare >>

HÖGA KUSTEN FÖR BARNEN

  1. Vandra Höga Kusten Stigen >>
  2. Paddla Kanot vid Skuleberget >>
  3. Klättra Via Ferrata >>
  4. Båtutflykt till Ulvön >>
  5. Bara leka och upptäcka.

ÄVENTYR FÖR HELA FAMILJEN

Varje år arrangeras några av Europas största äventyr i Höga Kusten. Självklart kan du ta med hela familjen.

Vad får man inte missa om man besöker Höga Kusten med barnen? Kolla in denna film.

1. HÖGA KUSTEN STIGEN
– Sveriges vackraste stig!

Direkt från FriluftsByn går en av Sveriges vackraste stigar – Höga Kusten Stigen – som tar er upp till toppen av Skuleberget. En varierad vandring med makalösa vyer. Stigen är 2,5 kilometer så räkna med 1-2 timmar inkl. pauser till toppen.
Läs mer: Vandra Höga Kusten med Barn >>
Läs mer: Skulebergets Toppstuga >>
Läs mer: Höga Kusten Stigen >>

2.BERGSFIKA
– Våfflor och makalösa vyer!

Här på Höga Kusten säger många ”ingen sommar utan en Skulevåffla” och nog ligger det något i det. På Skuleberget vid FriluftsByn ligger Toppstugan. Vandra Höga Kusten Stigen eller åk Höga Kusten Liften till toppen och slå er ner och njut!
Läs mer: FriluftsByns Toppstuga >>
Läs mer: Höga Kusten Liften >>

3. KLÄTTRA VIA FERRATA
– En helt unik upplevelse!

Från FriluftsByn kan ni promenera eller ta bilen bort till Via Ferratan på östra sidan Skuleberget. För våghalsiga barn som väger över 40 kilo så väntar en riktig luftig upplevelse. Här finns fyra leder där den vita är mest lämplig att börja med.
Läs mer: Via Ferrata >>

Höga Kusten Stigen är en av Sveriges vackraste stigar och en given utflykt för hela familjen. Höga Kusten Stigen >>

4. PADDLA KANOT

Kombinera Höga Kusten Stigen med härlig kanotpaddling. För bara 100 kr kan ni ge er ut på en timmas kanottur i kvällssolen och spana efter bäver. En upplevelse för hela familjen som lämnar minnen för livet.
Läs mer: Kanot i Gällstasjön >>

5. BÅTUTFLYKT TILL ULVÖN

Ta en promenad, cykla eller ta bilen ner till Docksta Marina, 2 kilometer från FriluftsByn. Härifrån går dagsturer ut till Ulvön där båtturen är en lika stor del av upplevelsen som timmarna på ön. Båtarna avgår kring tio och ni är tillbaka strax efter fyra, lagom till att tända grillen.
Läs mer: Utflykt till Ulvön >>

6. TID FÖR VARANDRA

Du vet säkert redan att de stunder där ni inte tvunget måste ta er från en plats till en annan kan vara den absolut finaste och roligaste tiden tillsammans. Arrangera en grillkväll där barnen är kockar, gör naturkonst med vad ni hittar, se vad ni får i håven nere vid Gällstasjön eller ta bara fram sommarleksakerna. Nedan hittar ni lite tips på lekar.

Ulvön är en utmärkt utflykt för hela familjen. Båttur till Ulvön >>

Att paddla kanot vid Skuleberget är en perfekt utflykt för hela familjen. 100 kr för en timma.. Kanot vid Skuleberget >>

GRILLKVÄLL

Ofta är det de enkla stunderna där man tillsammans hjälps åt som man uppskattar mest. Låt barnen hjälpa till med att förbereda pinnbröd, grilla hamburgare, trä på frukt på fruktspett och grilla marschmallows. I FriluftsByn finns flertalet grillplatser och ved kan ni köpa i receptionen.

BADA I GÄLLSTASJÖN

Direkt vid FriluftsByn ligger Gällstasjön. Perfekt för ett svalkande morgon eller kvällsdopp. Den naturliga stranden ligger i söderläge vilket gör att föräldrar trivs riktigt bra med en bok i handen och uppsikt över barnens vattenlekar.

NATURKONST

Plocka fram kritor, pennor och papper och slå er ner vid någon av alla sällskapsytor, i skogen eller vid sjön och låt hela familjen släppa loss sin kreativitet. Rama in konstverken och ni har underbara semesterminnen för resten av livet.

NATURPOESI

Plocka fram papper och penna och sätt er i skogen och reflektera över vad ni ser. Låt barnen dikta fritt eller varför inte ge lite starthjälp och låt dem fullfölja meningar som. Jag ser …Jag hör …Jag känner…Jag känner doften av…Jag känner smaken av… Detta brukar bli fantastiska presenter till mor- och farföräldrar.

MED HÅV OCH SPÖ

Låna håv, fiskespön och flytväst sedan går ni ner till Gällstasjön och Gällstaån och håvar efter småkryp i vattnet. Gör mäskbollar (ströbröd, socker, majs och sirap) och kasta ut och se vilka fiskar som dyker upp. Att upptäcka livet under ytan brukar väcka frågor om allt från jordens naturresurser och vattnets betydelse till näringskedjor och fisken vi äter hemma.

MINIGOLF

Vi ska absolut inte påstå att vi har en minigolfbana som sticker ut i mängden. Men medan grillkolen blir varma eller som en lättsam aktivitet för hela familjen mitt på dagen så fyller de nio hålen sin funktion och är ett populärt tillhåll för barnen.

SAMLA BOKSTÄVER

Låt barnen på ett lustfyllt sätt samla ord i närområdet. Bara trädets olika delar kan ge ord som exempelvis knopp, skott, skaft, blad, barr, kvist, gren, bark och näver. Köp ett alfabetsark i receptionen eller gör din egna av ett lakan eller vaxduk. Alfabetet skrivs i sex gånger fem eller sju gånger fyra rader.

ATT GÖRA UPP ELD

Ge barnen lite värdefull kunskap kring hur man kan göra upp eld. Låt de bygga från grunden och testa sig fram. Varför är näver bra? Varför är det klokt att börja med små små bitar trä innan man lägger på de stora klabbarna. Är barnen äldre, låt dem vara med och tälja lite flisor.

FYRA DAGAR I FRILUFTSBYN

Gör det enkelt för dig. Vi har tagit emot så många familjer som lämnat helt euforiska. Barnen vill knappt lämna platsen då de under några dagar fått uppleva äventyr som de kommer minnas hela livet och prata om i månader framöver och inte sällan får vi glädjen att ta del av alla bilder som tagits. Det gör oss riktigt glada. Använd dagsplaneringen nedan som bas och justera efter väder och dagsform så kommer ni få en väldigt lyckad tid tillsammans.

DAG 1 – Fjällräven Outlet, Via Ferrata och Kanot.
Kanske anländer ni kring lunch eller tidig eftermiddag. Om ni gillar friluftsliv och passerar Örnsköldsvik ska ni verkligen besöka Fjällrävens Outlet i Örnsköldsvik. Checka-in i stugorna och bekanta er med området. Om ni inte orkar laga mat just idag så promenerar ni längst bäcken 800 meter ner till Kustgrillen och tar en pizza. Efter middag kan ni välja att klättra Via Ferrata eller varför inte hyra en kanot (100 kr för en timma) och spana efter bäver i Gällstasjön direkt vid FriluftsByn. Låt barnen bekanta sig med området och hitta just sitt smultronställe. Spela minigolf, lek på våra stora gräsytor, slumra vid lägerelden – umgås.

DAG 2 – Höga Kusten Stigen och Grillvkäll
Vakna upp och ät en god frukost. Packa smörgås och något att dricka i ryggsäcken för nu är det dags att vandra Höga Kusten Stigen till toppen av Skuleberget. Här väntar makalös utsikt och god lunch som ni avslutar med Skulevåfflor. Vandra eller ta linbanan ner. Därefter låter ni barnen förbereda grillkväll. Ved kan ni köpa i FriluftsByns Besökscenter och ni eldar vid någon av alla eldplatser. Vi lovar, de små äventyrarna kommer somna med ett leende på läpparna.

DAG 3 – Ulvön och friluftsmåleri.
Vakna upp och njut av frukost. Därefter promenerar ni, cyklar eller tar bilen till Docksta Marina där ni klockan 10:15 tar båten ut till Ulvön. Båtresan är en upplevelse i sig och barnen kommer älska det. Klockan 15:00 går båten tillbaka och ni är tillbaka i Docksta klockan 16:15 lagom till att laga middag i FriluftsByn. Ta ett kvällsdopp eller ta med papper och kritor och vandra 150 meter upp till Skogsgungan och låt barnen rita av sig några av sina upplevelser – utmärkta presenter till mor- och farföräldrar. Eller så spelar ni minigolf eller låter barnen vara barn och upptäcka egna smultronställen på området.

DAG 4 – Skuleskogens Nationalpark eller Nordingrå.
Vakna upp och varför inte ta ett morgondopp i Gällstasjön. Gillade ni vandringen första dagen så kan ni ta en kortare tur till i Skuleskogens Nationalpark – har ni mycket energi så är Slåttdalsskrevan ett bra mål. Om vädret busar besöker ni Paradiset Äventyrsbad i Örnsköldsvik. Vill ni upptäcka mer av Höga Kusten tar ni bilen ut till Nordingrå. Under sen eftermiddag kanske det är dags att runda av – åka hem eller fortsätta er Sverige turné till någon annan av vårt lands underbara pärlor.

Campingstuga:  Boende upp till 4 personer i campingstuga tre nätter: fr. 2 250 kr
Familjestuga: Boende upp till 6 personer i familjestuga tre nätter: fr. 3 150 kr
Campingplats: Tre nätter – Campingplats med el 900 kr, Tält 900 kr, Tält utan el 450 kr.

ALLT DU BEHÖVER VETA OM FRILUFTSBYN OCH HÖGA KUSTEN

MÖTE, GRUPP
& KONFERENS >>

  • Möten i Höga Kusten >>
  • Konferens i Höga Kusten >>
  • Kalas i Höga Kusten >>
  • Bröllop i Höga Kusten >>

BÄSTA PLANEN
FÖR JUST DIG! >>