SKULESKOGEN
– SVERIGES NÄST VACKRASTE PLATS

Sveriges resenärer har röstat fram de bästa Svenska alternativen till en utlandsresa i sommar. På andra plats hittar vi Skuleskogens Nationalpark i Höga Kusten som genom att erbjuda Sveriges kanske vackraste vandring lockar besökare från hela världen. På förstaplats hittar vi Trollsjön utanför Abisko och på tredje plats stranden vid Stenshuvud vid Österlen. 

SJ har under året drivit initiativet ”Visa ditt fantastiska Sverige” där syftet har varit att visa att det finns platser i Sverige som håller internationell toppklass och är minst lika sevärda som globala favoriter. I den nationella omröstningen har Sveriges resenärer röstat fram Skuleskogens Nationalpark i Höga Kusten som Sverigest näst mest storslagna upplevelse.

Höga Kusten, ett alternativ till utlandsresan

En som gläds med beskedet är FriluftsByns Jerry Engström som i och med topplaceringen kommer att få chansen att visa upp Skuleskogen och Höga Kusten för reportrar om några veckor:
– Vi som bor här känner såklart till att vi bor på en av världens vackraste platser, men det är alltid kul att ge fler chansen att uppleva det vi kallar hemma.

Ett klimatsmart alternativ

Höga Kusten går närmast att jämföra med en äventyrsresa till Island eller Nya Zeeland. Räknar man på en flygresa till Reykavik landar man på cirka 400 kg CO2 medan en tågresa till Örnsköldsvik och sedan buss till Skuleberget landar man på cirka 4 kg CO2.
– Jag tror vi kommer märka att fler och fler väljer att hemestra och uppleva hur fantastiskt vackert vi har det här hemma, avslutar Jerry.

VANDRA HÖGA KUSTEN

Ta med vänner eller familjen ut på de två bästa vandringarna.

HÖGA KUSTEN – ETT ALTERNATIV TILL UTLANDSRESA

I sin nominering skriver SJ: Istället för att resa till Island för att se den berömda Silfrasprickan, kan du uppleva ett likvärdigt naturfenomen i Skuleskogens nationalpark, i hjärtat av Höga kusten. Här ligger nämligen Slåttdalsskrevan, en 200 meter lång och 30 meter djup bergsskreva som klyver berget i två delar. En vandring genom skrevan är en mäktig naturupplevelse som du sent kommer att glömma.

Höga kusten är en av Sveriges mest storslagna platser där fjäll möter hav och skärgård i ett magiskt landskap. Kusten har formats av istiden och en gång rest sig ur havet – idag är det världens största landhöjning och rankas som ett av UNESCO:s världsarv. Likt Island bjuder även denna del av Sverige på en karg natur. I Skuleskogens nationalpark kan du vandra genom urskogsliknande natur och njuta av milsvida vyer från karga hällmarker.

SLÅTTDALSSKREVAN >>

En av Höga Kustens populäraste vandringar.

HÖGA KUSTEN-STIGEN >>

Höga Kustens mest populära stig som belönar med Sveriges vackraste vyer.

HÖGA KUSTEN HIKE >>

Följ med ut på Europas näst största vandringsäventyr!

Just ny bygger vi om hemsidan inför. Vissa länkar fungerar inte. Andra kan se lite konstiga ut. Vi är klara 31:a Maj 2019

MÖTE, GRUPP
& KONFERENS >>

  • Möten i Höga Kusten >>
  • Konferens i Höga Kusten >>
  • Kalas i Höga Kusten >>
  • Bröllop i Höga Kusten >>

BÄSTA PLANEN
FÖR JUST DIG! >>