VINTERVANDRA I SKULESKOGENS NATIONALPARK

Skuleskogens Nationalpark bjuder på enastående vandring. Vår favorit är turen från Entré Syd till Slåttdalsskrevan via Slåttdalsberget. Vill man vandra lite längre fortsätter man vidare från Slåttdalsskrevan ner till Tärnättvattnet och vandrar tillbaka längst kusten. Vi kallar den rundan Nationalparksrundan.

Sugen på en äventyrlig vinterhelg i Höga Kusten? Kolla in detta:
Tre underbara vinterdagar i FriluftsByn >>

VINTERVANDRA I SKULESKOGEN

  • Vandra till Slåttdalsskrevan från Entré Syd – 7,5 km
  • Vandra Nationalparks Rundan från Entré Syd – 13 km

HITTA HIT

Från FriluftsByn kör ut på E4:a och sväng av bara 900 meter norrut mot ”Skuleskogens Nationalpark Entré Syd”. Från FriluftsByn är det lite drygt en mil till Nationaparken.

VANDRA TILL SLÅTTDALSSKREVAN

Turen till Slåttdalsskrevan är den mest populära vintervandringen i Skuleskogens Nationalpark och den är även lätt att hitta vintertid. Ta bilen till Entré Syd och följ skyltarna och orange markering så kommer du till skrevan.

Vi skulle egetligen vilja verkligen rekommendera en avstickare upp för Slåttdalsberget men tyvärr är markeringarna här uppe under snötäcket vintertid och vi har påpekat detta för både Länsstyrelsen och Höga Kusten Destinationsutveckling då vi själva inte får göra något åt detta och många vandrare går fel då det är svårt att hitta.

För att komma upp på Slåttdalsberget tar du blå avfart och skyltar mot ”Slåttdalsberget” efter ungefär halva sträckan. Var försiktig då du vandrar ner för Slåttdalsberget. Du ansluter på orange led innan Slåttdalsskrevan. Njut av utsikten och lite medhavd fika.

Du tar dig tillbaka genom att vandra samma oranga led som du kom från. Vill du vandra längre kan du gå ner till Tärnättvattnets Raststuga eller fortsätta längst hela Nationalparksrundan (Se info nedan).

Slåttdalsberget buder på makalösa vyer men det är svårhittat. Då är det bättre att vandra Höga Kusten Stigen på Skuleberget >>

Var vaksam på vädret. Drar snöoväder in kan det blir svårare att hitta uppe på Slåttdalsberget. Vill du njuta av mäktiga vyer på vintern bör du kolla in den vintermarkerade Höga Kusten Stigen >>

Slåttdalskrevan mitt i nationalparken är lätt att hitta till även på vintern. Följ bara den tydliga oranga stigen från Entré Syd.

VANDRA NATIONALPARKEN RUNT

Om du vill uppleva mer kan du fortsätta genom Slåttdalsskrevan ner till Tärnättvattnet. Här finns en mysig raststuga med kamin, två grillplatser samt toalett. Här finns även en vedbod där du kan hugga dig lite ved till elden. Vedmängden kan dock variera så vill du vara helt säker på att kunna göra en brasa kan det vara klokt att ta med några vedklabbar.

Från Tärnättvattnet kan du sedan fortsätta ner mot Tärnättholmarna eller ner mot Näskebodarna och därefter följa kusten tillbaka till Entré Syd. Om du tar turen ner till Tärnättholmarna finns det två stigar, den oranga leden är mindre brant medan den blå är mer brant och går genom en ravin.

Vid Tärnättvattnet finns raststuga, toaletter och grillplatser.

HITTA EN TUR SOM PASSAR DIG

VINTERVANDRING
HÖGA KUSTEN >>

VINTERVANDRING
SKULESKOGEN >>

VINTERVANDRING
SKULEBERGET >>

HÖGA KUSTEN
WINTER HIKE >>