ENTRE VÄST SKULESKOGENS NATIONALPARK

Den västra entren till Skuleskogens Nationalpark är kanske en av det mest underskattade vandringsområdet i Höga Kusten. Kanske är det närheten till Slåttdalsskrevan som gjort Entré Syd till en naturlig utgångspunkt.

Men om du är ute efter en lite kortare tur på bara några kilometer så bör du välja entré väst – antingen ut till Nylandsruten eller Långtjärnshällorna. De flesta gör en kombination då Nylandsruten mer är en avstickare.

ENTRE VÄST

Entre Väst ligger i Skuleskogens Nationalparks nordvästra hörn. Sväng av E4:an cirka 6 kilometer norr om FriluftsByn och Skuleberget. Det är tydligt skyltat ”Skuleskogens Nationalpark Entré Väst.

Det finns ingen vandringsled mellan Skuleberget och Entré Väst (som det finns till Entré Syd) därför behöver du bil. Du kan parkera bilen direkt vid entrén där det finns toaletter samt informationstavlor och kartor över nationalparken.

Entré Väst
NYLANDSRUTEN 1,6 km

Det absolut enklaste sättet att få ett smakprov av Höga Kusten och Skuleskogens Nationalpark är att vandra in till utsiktsplatsen vid Nylandsruten som ligger ungefär 800 meter från parkeringen. Vintertid är stigen lätt att hitta och väl framme ser du hela vägen till Skags Fyr i Norr, ön Trysunda i Öster och om du tittar sydost ser du hela vägen till Ulvöarna. Tjärnen nedanför utsiktsplatsen heter Svarttjärn. (Foto: Mikael Jonsson >>)

Entré Väst är populärt för kortare vandringar. Stigen till Nylandsruten kan ofta vandras med vanliga kängor.

Bara 800 meter från parkeringen vid Entré Väst ligger utsiktsplattformen. Hit kan de flesta vandra.

Entré Väst
LÅNGTJÄRNHÄLLORNA 2,4 km

Det här är den vanligaste turen från Entré Väst. Om du har känning i knän så kan det vara klokt att känna sig för då första biten går relativt brant nedför innan du planar ut och är framme vid de storslagna vyerna. Längst ute vid utsiktplatsen finns ett litet vindskydd. Det är dock inte tillåtet att elda där.

Entré Väst och Långtjärnhällorna är perfekt för att prova på att vandra med snöskor.

Entré Väst och Långtjärnhällorna är en perfekt avstickare för dig som enkelt vill få en vy över Skuleskogens Nationalpark.

Vill du testa snöskor så kan du hyra i FriluftsByns Besökscenter >>

Såhär ser det ut vid Entré Väst. Entré Väst är en helt perfekt för kortare turer i Skuleskogens Nationalpark. Från parkeringen är det 800 meter (1,6 km t.or.) till Nylandsrutens utsiktsplattform och 1,2 km (2,4 km t.o.r) till Långtjärnhällornas mäktiga vyer. I all glädje över upplevelsen säger vi 1,2 kilometer t.o.r från parkeringen till Entré Väst. Det är 2,4 km tur och retur från Entré Väst.

FLER VINTERVANDRINGAR

VINTERVANDRA
SKULESKOGEN >>

De bästa turförslagen i Skuleskogens Nationalpark.

VINTERVANDRA
SKULEBERGET >>

Höga Kustens äventyrsberg. Här hittar du tipsen.

HÖGA KUSTEN
WINTER HIKE >>

Vinterns stora äventyr med friluftsskolor och massa skoj.

VINTERVANDRA
HÖGA KUSTEN >>

Allt du behöver veta – de bästa tipsen och de bästa turerna.