

SE & GÖRA: SNÖSKOVANDRING
Vintervandra
Slåttdalsskrevan
Landmärket i Skuleskogens Nationalpark
Slåttdalsskrevan är tillsammans med Höga Kusten Bron och Skuleberget ett av världsarvets främsta landmärken. Att vintervandra till Slåttdalsskrevan är en av vinterns absoluta höjdpunkter i Höga Kusten.
Från Entré Syd vid Skuleskogens Nationalpark är det cirka 3,5 kilometer till Slåttdalsskrevan. Välj orange led genom Slåttdalen eller blå led över Slåttdalsberget.
PARKERING
Entré Syd (10 km från FriluftsByn)
TOALETTER
Vid Entré Syd samt om du fortsätter ner till Tärnättvattnet.
TIDSÅTGÅNG
Det är ca 7 km tur och retur. Räkna med 3-5 timmar.
SERVICE
Nationalparken saknar service men vid Skuleberget hittar både Vinterfiket och Toppstugan som håller öppet Lördagar under högsäsong vinter.

Att vandra till Slåttdalsskrevan på vintern är en riktigt häftig upplevelse. Vandringen utgår från Entré Syd.

Se till att försöka komma iväg i tid. Börja gärna vandringen innan 10:00 för att nyttja dagsljuset men ta med pannlampa för säkerhets skull.
En vandring genom Slåttdalsskrevan är en mäktig naturupplevelse som du sent kommer att glömma..
Aftonbladet
En vandringstur som för tanken till Sagan om Ringen.
Dagens Industri

Slåttdalsskrevan längst orange led genom Slåttdalen passar de allra flesta med normalgod kondition. Det är lätt att hitta då leden går främst genom skog där det blir tydligt var stigen går.

Att vandra till Slåttdalsskrevan över Slåttdalsberget på den blå avstickaren är en otroligt vacker vandring men leden saknar vintermarkeringen vilket gör att du om leden inte är upptrampad bör kunna navigera med karta och kompass.

Slåttdalsskrevan ligger ca 3 kilometer in i Skuleskogens Nationalpark

Skuleskogens Nationalpark är en härlig utflykt för hela familjen. Tänk dock på att göra kortare turer då det snabbt blir mörkt.

Snöskor kan vara bra att ha med. Du kan hyra snöskor hos FriluftsByn eller hos Naturkompaniet i Örnsköldsvik.

Kombinera vandring till Slåttdalsskrevan Skuleskogens Nationalpark med en härlig belöning i Vinterfiket vid Skuleberget.

Entré Syd varifrån man utgår när man vandrar till Slåttdalsskrevan ligger ca 10 km från FriluftsByn och det är väl skyltat från E4:an.
Vad ska man tänka på om man ger sig upp den blå avstickaren upp på det mäktiga Slåttdalsberget på väg till Slåttdalsskrevan – slå på filmen!
Frågor & Svar
Slåttdalsskrevan
När är bästa tiden att vinter- och snöskorvandra till Slåttdalsskrevan?
Den bästa tiden att ge sig ut och vandra vintertid till Slåttdalsskrevan är Februari och början på Mars. Då finns det ofta gott om snö och temperaturen är mer behaglig än i Januari.
Under denna tid kan du även passa på att besöka både Vinterfiket och Skulebergets Toppstuga.
Är Slåttdalsskrevan öppen?
Ja. Slåttdalsskrevan är öppen året om. Däremot bör du inte vandra genom skrevan. Detta då det kan falla ner stenar i skrevan.
Det finns däremot fina utsikts- och fotoplatser i båda ändana av Slåttdalsskrevan. Från den norra sidan kan du även gå in en bit i skrevan.
Det finns även en vacker nybyggd led runt skrevan som ger mäktiga vyer ut över Höga kusten.
Hur långt är det att gå till Slåttdalsskrevan?
Från Entré Syd är det ca 3,5 km till Slåttdalsskrevan.
Du kan välja mellan att vandra orange led genom Slåttdalen eller göra en liten avstickare på blå led upp via Slåttdalsberget.
Lederna är ungefär lika långa men vandringen via Slåttdalsberget är både tuffare och kräver att du kan navigera såvida det inte finns tillförlitliga spår i snön. Detta då Skuleskogens Nationalpark saknar vintermarkering.
Är det lätt att hitta till Slåttdalsskrevan på vintern?
Lederna i Skuleskogens Nationalpark är tillskillnad från många Nationalparker i fjällen förvånande nog endast sommarleder. Det betyder att lederna i Skuleskogens Nationalpark är svårare att se och följa när det är snö.
Att följa orange markering mellan Entré Syd och Slåttdalsskrevan är enkelt. Majoriteten av stigen går genom skog och det blir ofta tydligt vart stigen går.
Om du däremot planerar att vandra upp på de vackra utsiktsbergen Slåttdalsberget måste du kunna hitta med karta och kompass då markeringen som är lätt att hitta på sommaren täcks av snö under vintern.
Hur tufft är det att vandra till Slåttdalsskrevan på vintern?
Har du normalgod kondition kommer du klara att vandra till Slåttdalsskrevan genom Slåttdalen.
Snömängd och om det finns en upptrampad stig eller om det nyss har snöat och du är först ut på lederna påverkar också hur tufft det är.
Men om ni kommer ut i tid och har med er matsäck kommer ni få en härlig upplevelse.
Att vandra upp via Slåttdalsberget är tuffare, vandringen upp på berget samt ner tar på krafterna och du bör själv vara van vandrare eller ha med erfaren person för att vandra via Slåttdalsberget vintertid.
Behöver jag snöskor för att vintervandra i Skuleskogens Nationalpark?
Snöskor kan vara bra att ha om det är en snörik vinter eller om det nyss har snöat.
Ofta trampas det upp spår på de kortare slingorna vid Entré Väst och mellan Entré Syd och Slåttdalsskrevan vilket gör att man vid dessa tillfällen även kan vandra med kängor.
Du kan hyra snöskor i FriluftsByn eller hos Naturkompaniet i Örnsköldsvik.




VINTERVANDRA SLÅTTDALSSKREVAN
Slåttdalen
Den smidigaste vägen till Slåttdalsskrevan.
Vill du vara säker på att hitta så bör du vandra orange led hela vägen till Slåttdalsskrevan. Det är lätt att hitta då stigen främst går genom skog vilket gör det enkelt att se vart man ska gå även om markeringen på träden täcks av snö.
Väl framme vid Slåttdalsskrevan, missa inte att vandra ut på utsiktsplatserna. Du tar sedan samma väg stig tillbaka till Entré Syd. Det kommer kännas som en ny stig då du får helt nya vyer.

1. Ge er ut i hyfsad tid. Vårt tips är att börja vandra senast 10:00 för att vara säker på att få dagsljus även när ni vandrar tillbaka.

2. Ta en fikapaus innan ni ger er upp sista branten mot Slåttdalsskrevan. De sista 500 meterna är branta. Ni kommer märka när ni är vid sista branten.

3. Sedan 2023 avråder man starkt att vandra genom skrevan i och med rasrisk. Men du får en bra vy från den södra öppningen och kan gå in en liten bit från den norra sidan.

4. Gå gärna ut till utsiktsplatsen på västra / vänstra sidan Slåttdalskrevan. Då får ni en härlig vy mot norra delen av Skuleskogens Nationalpark.
Vintervandra med Barn »

VINTERVANDRA SLÅTTDALSSKREVAN
Slåttdalsberget
Makalösa vyer över Världsarvet
Den abslut mäktigaste vandringen till Slåttdalsskrevan går över Slåttdalsberget. Tyvärr saknas vintermarkering vilket gör att ledmarkeringen ligger under snön. Har någon som hittat gått före så kan du följa spåren men du bör kunna läsa karta och kompass om det saknas spår.
Har du planer på att ta turen som går förbi Slåttdalsberget – här kommer några tips.

1. Avstickaren upp på Slåttdalsberget är tydligt skyltat och ligger ca 2 kilometer in på orange led mot Slåttdalsskrevan.

2. Leden på toppen av Slåttdalsberget saknar vintermarkering. Håll dig på västra sidan berget.

3. Slåttdalsberget är Nationalparkens mest populära utsiktsberg med mäktiga vyer ut över världsarvet Höga Kusten.

4. Stigen ner för Slåttdalsberget mot Slåttdalsskrevan är svårast att hitta. Den är även väldigt brant men det finns fastsatta kedjor som hjälper dig hålla balansen.

5. Är du sugen på ett mäktigt vinteräventyr – kolla in Höga Kusten Winter Hike där du får chansen att uppleva världsarvets höjdpunkter tillsammans med likasinnade.

VINTERVANDRA SLÅTTDALSSKREVAN
Tärnättvattnet
För dig som vill vandra lite längre.
Om du vill uppleva mer kan du fortsätta genom Slåttdalsskrevan ner till Tärnättvattnet. Här finns en mysig raststuga med kamin, två grillplatser samt toalett. Här finns även en vedbod där du kan hugga dig lite ved till elden. Vedmängden kan dock variera så vill du vara helt säker på att kunna göra en brasa kan det vara klokt att ta med några vedklabbar.
Från Tärnättvattnet kan du sedan fortsätta ner mot Näskebodarna och därefter följa kusten tillbaka till Entré Syd. Om du tar turen ner till Tärnättholmarna finns det två stigar, den oranga leden är mindre brant medan den blå är mer brant och går genom en ravin.

VINTER I HÖGA KUSTEN
Höga Kustens bästa snösko- och vintervandring
Höga Kusten är Sveriges mäktigaste och mest lättillgängliga område för snösko och vintervandring. Vissa områden kan kräva snöskor medan andra blir upptrampade och det räcker med kängor eller skor med högre skaft. Här hittar du all information du behöver.
Startsida vintervandring »
Skuleberget »
Den mest populära vintervandringen går till toppen av Världsarvet.
Slåttdalsskrevan »
Den mest populära turen i Skuleskogens Nationalpark.
Vinterparken »
Härliga vinterpromenader. Kombinera med andra aktiviteter och Vinterfiket.
Entré Väst »
Vackra och kortare promenader i Skuleskogens Nationalpark

Getsvedjeberget »
Vandra upp till den instagramvänliga Predikstolen.
Herrestaberget »
Alpkänsla med utsikt över Dockstadalen, Skuleberget, Norrfjärden och Dockstafjärden..
Vintervandra
med barn »
Ta med barnen på en härliga njutvandringar med gott om tid för pauser.
VINTER I HÖGA KUSTEN
Höga Kustens bästa vinteraktiviteter
Höga Kusten är Sveriges mäktigaste och mest lättillgängliga område för snösko och vintervandring. Vissa områden kan kräva snöskor medan andra blir upptrampade och det räcker med kängor eller skor med högre skaft. Här hittar du all information du behöver.
Startsida Se & Göra Vinter »
Vinterparken »
Vinterns mötesplats i världsarvet. Skridskor, skidor och mycket mer.
Vintervandra »
Höga Kusten bjuder på Sveriges vackraste vintervandring.
Längdskidor »
Vinterparken, Vibyggerå Fjällskog, Nätra Fjällskog och Skyttis skidområde

Utförsåkning
Familjevänliga Bjästabacken ligger bara 15 minuter från Skuleberget.
Hundspann »
Turerna i Höga Kusten utgår bara 4 kilometer från Skuleberget.
10 bästa utflykterna »
Höga Kusten är fyllt av mysiga upplevelser. Här har vi listat de 10 mysigaste utflykterna.
VINTER I HÖGA KUSTEN
Vinteröppna fik och restauranger
Kombinera härliga vinteräventyr med att besöka Skulebergets Toppstuga, Vinterfiket eller Restaurang Vardagsrummet.
Skuleberget Toppstuga »
Njut av fika, våfflor och lunch på toppen av Världsarvet Höga Kusten.
Vinterfiket i Vardagsrummet »
Höga Kustens mysigaste fik, direkt intill Vinterparken.
Restaurang Vardagsrummet »
Under tre lördagar i Mars bjuder vi in till en härlig trerättersmeny.

HÖGA KUSTEN WINTER HIKE
Följ med på ett underbart äventyr som lockar deltagare från hela världen. Under tre dagar upplever vi Höga Kustens höjdpunkter, bor i tältläger och tar del av intressanta kurser och skön gemenskap. Expedition är för dig med lite erfarenhet medan Explorer passar dig som vill vandra med lättare packning.
HÖGA KUSTEN WINTER HIKE »
FriluftsByn Original Adventures
HÖGA KUSTEN HIKE »
Europas näst största vandringsäventyr som lockar erfarna och nyfikna nybörjare från hela världen.
HÖGA KUSTEN TRAIL »
Ett av Sveriges vackraste upplevelselopp och en härlig löpfest med underbar gemenskap.
FRILUFTSFEST »
Originalfestivalen fylld med äventyr, kurser, mingel, föreläsningar, levande musik och skoj.
HÖGA KUSTEN WINTER HIKE »
Europas största vintervandring fylld med naturupplevelser, krurser och varm gemenskap.
HÖGA KUSTEN WINTER TRAIL »
Sveriges mest populära upplevelselopp vintertid. Storslagen natur och underbar stämning.
Vinter på
Höga Kusten
VINTER
Vinterparken »
Vinterns mötesplats i Världsarvet. Skridskobana, längdskidor, vandringsleder, fik och restaurang.
VINTER
Konferenspaket »
I Februari och Mars håller vi öppet för inspirerande och mysiga konferenser.