

THE JOURNAL: Mat & Dryck – Mars 2025
High Coast Whisky lanserar en hyllning till Skuleberget!
– Fullbokad premiär i FriluftsByn!
När den äntligen lanserad – whiskyn som under provsmakningar hyllats för sina smaker! Premiären av nyheten Skuleberget från High Coast Whisky tog plats vid just foten av Skuleberget och kvällen blev fullbokad av nyfikna besökare.
– Vi blir otroligt stolta över att High Coast Whisky på detta sätt hyllar Skuleberget och responsen är ju helt fantastisk säger Jerry på FriluftsByn.
High Coast Whisky beläget vid Ångermanälven i Höga Kusten har under de senaste åren hylltas både nationellt och internationellt. Bland annat whiskyn med namnet Berg kan stoltsera med guldmedaljer i kategorier som ”bästa svensk whisky” och ”bästa världswhisky”. Nu har man lanserat en variant av whiskyn Berg som fått namnet Skuleberget – en rökt whisky lagrad på sauternesfat
– Vi har fått otroligt fina lovord när vi låtit kännare smakat på Skuleberget och det känns riktigt skoj att få göra lanseringen vid Skuleberget, säger Peter Söderlind från High Coast Whisky som var på plats vid lanseringen i FriluftsByn för att berätta mer om den nya whiskyn.

Peter Söderlind från High Coast Whisky fick en intensiv kväll då många var nyfikna på att få veta mer om High Coast Whisky i allmänhet och Skuleberget i synnerhet.
Skuleberget – lagrad på burbon och sauternesfat
Så vad gör då Skuleberget så unik? Denna orökta whisky har först lagrats på bourbonfat i 5 år för att sedan flyttas över till Sauternesfat i ytterligare 3,5 år. Just sauternesfaten har tidigare nyttjas av sauternesviner som är söta, vita viner från Sauternes i vinregionen Bordeaux i sydvästra Frankrike. Det här ger en unik kombination av smaker som beskriv som nyanserad med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, vaniljfudge, kryddor, salmiak, hasselnötter, smörkola och apelsinskal.
Såhär beskriver Vinodino Skuleberget:
”Noter av torkad frukt och vaniljfudge ger en söt, men balanserad grund. Kryddor och salmiak tillför en oväntad kryddighet, vilket gör varje klunk intressant. Hasselnötter ger en nötaktig fyllighet, medan smörkola bidrar med en mjukhet som rundar av smaken. Avslutningen bjuder på inslag av apelsinskal, vilket ger en fräsch och fruktig ton.”



FriluftsByns kök mötte under ledninga av kökschef Peter Holmberg upp smakerna i Skuleberget. Skuleberget parades ihop med en chokladtryffel med sichuan-peppar.
Spännande smakkombinationer
FriluftsByns kökschef Peter Holmberg hade kvällen till ära satt samman en spännande tre rätters meny med laxtartar , helstekt fläskkarré och Hallon och Vanlijsmaker som avslutning. Man mötte även upp Skuleberget med en Chokladtryffel med Sichuanpeppar.
– Målet var att skapa en spännande smakkombination där whiskyns sauterneslagrade sötma och tropiska fruktighet möter chokladens fylliga bitterhet och sichuan-pepparns kryddiga hetta. Jag tycker det blev en bra balans med en lång eftersmak, säger Peter Holmberg, kökschef på FriluftsByn.




Den välkomnande ”hemma-hos” känslan i Vardagsrummet ledde till flertalet samtal och mingel.
– Premiären av Skuleberget ägde rum Lördag den 1.a Mars och var även öppningskvällen för FriluftsByns tre lördagar med tre-rätters meny. För mer information om de kommande kvällarna klicka vidare till Vardagsrummet.

NYHETER: FRILUFTSBYN MAT & DRYCK
NYHETER: MAT & DRYCK - Mars 2025
Premiär för Whiskyn Skuleberget »
High Coast Whisky lanserar Skuleberget i Vardagsrummet.
NYHETER: MAT & DRYCK - Jan 2025
Höga Kusten söker kockar till 2025 »
Var med och utveckla upplevelserna!
NYHETER: MAT & DRYCK - Dec 2024
Fullbokat på FriluftsByns Julfester »
Fortsätter utöka kvällarna till 2025
NYHETER: MAT & DRYCK - Juni 2024
FriluftsByn förfinar menyn inför 2024 »
Såhär gick tankarna kring Vardagsrummet och B´n´B.
NYHETER: MAT & DRYCK - Juni 2024
FriluftsByn storsatsar med ny kökschef »
Rekryterar Höga Kustens mer namnkunniga kock!
NYHETER: MAT & DRYCK - April 2024
Succe för Kitchen Stories »
FriluftsByn låter kreativiteten flöda.
NYHETER: MAT & DRYCK - Dec 2023
FriluftsByn bjuder in till Julfest »
Gör sin egna tolkning av julfirande under fem kvällar.