NYHETER: EVENT – Oktober 2024

Två av Sveriges mest populära vinteräventyr äger rum i Höga Kusten.

– Vilket passar dig?

Sverige är känt för sina fantastiska vinterlandskap, och få platser bjuder på lika storslagna naturupplevelser som Höga Kusten. Här arrangeras två av landets mest populära vinteräventyr, Höga Kusten Winter Hike och Höga Kusten Winter Trail – perfekta äventyr för den som söker både äventyr och gemenskap.

Tillsammans med några av Sveriges ledande friluftsföretag arrangerar FriluftsByn årligen några av Europas mest populära friluftsäventyr.  Här bangenomgång för en av distanserna under Höga Kusten Winter Trail.

FriluftsByn, ett nav för friluftsupplevelser i Sverige

Sedan starten 2014 har FriluftsByn i Höga Kusten tillsammans med guider och några av friluftsbranschens mest populära företag skapat äventyr och evenemang som lockar deltagare från hela världen. Höga Kusten Winter Hike har sedan utvecklats till Europa och kanske även även Världens största vintervandring och lockar årligen hundratals deltagare från hela världen, både nyfikna nybörjare och erfarna vandrare.

Höga Kusten Winter Trail som är en utveckling av det populära upplevelseloppet Höga Kusten Trail som äger rum under sensommaren har även det blivit ett arrangemang som lockar deltagare från runt om i Sverige men också Nederländerna, Tyskland och England. Loppet anses av många som vintersveriges vackraste upplevelselopp.

HÖGA KUSTEN WINTER HIKE

Höga Kusten Winter Hike är en tredagars vinterandring genom Höga Kustens unika och varierade natur som ofta röstats fram som Sveriges vackraste. Förutom vacker vandring kan deltagare även delta i friluftskurser och flertalet happenings. Äventyret har två grupper – Expedition där man bär med sig all sin packning och gör två nattläger och Explorer där man gör ett basläger och sedan gör dagsturer. Därför passar äventyret både erfarna och nyfikna nybörjare.

Slå på filmen för att få en känsla av äventyret som väntar.

Gruppen Expedition passar de som förberett sig genom att vandra en del med ryggsäck och har tidigare erfarenhet av vandring.

Gruppen Explorer är för deltagare som är nya för vandring men vill ge sig ut på ett storslaget äventyr med lättare packning tillsammans med andra 

Deltagare kommer från runt om i världen. Många kommer även själva och blir snabbt en del av den gemenskap som skapas. Totalt deltar 200 erfarna och nyfikna nybörjare.

Under tre dagar upplever vi Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Till vår hjälp har vi bland annat erfarna guider och experter från Naturkompaniet.

Höga Kusten Winter Hike passar dig som vandrat en del tidigare och söker en härlig utmaning men också för dig som som inte har tidigare erfarenhet och är nyfiken på ett storslaget vinteräventyr.

Höga Kusten Winter Hike »

För datum och mer information, klicka vidare till hemsidan här ovan.

HÖGA KUSTEN WINTER TRAIL

För den som är mer sugen på en något mer fartfylld aktivitet finns Höga Kusten Winter Trail, Sveriges största och mest populära upplevelselopp vintertid.

Äventyret inleds med en peppig förkväll på fredag innan deltagare under lördag ger sig ut och upplever Höga Kustens höjdpunkter på någon av de fem banorna – Twin Peaks 13k, Three Peaks 17k, Classic 25k, Extreme 35k eller Insane 50k

Tack vare den generösa tiden man har till förfogande och de olika distanserna finns det något för alla nivåer av löpare. Maxtalet för deltagare är 400 personer och allt avslutas med en härlig After-Trail med levande musik i FriluftsByns Vardagsrum. Loppet blir fullbokat så boka i tid. 

Slå på filmen så förstår du varför Höga Kusten Winter Trail inte bara är Sveriges mest populära vinterlopp utan även anses vara det vackraste.

Under dagen tar vi oss till några av Världsarvets absoluta höjdpunkter och det finns gott om tid för pauser och fotostopp.

Nytt för 2025 är de två nya distanserna Twin Peaks 13k och Three Peaks 17k.

Just kombinationen av vacker natur och skönt häng med andra deltagare lockar löpare från runt om i Europa.

Lördagens After-Trail firande väcker liv hos många som även nyttjar Söndagen för att upptäcka mer av Världsarvet.

Höga Kusten Winter Trail passar dig som vill ha ett vackert vinteräventyr att se fram emot. Välj någon av de fem distanserna och kom till Höga Kusten för en makalöst vacker vinterupplevelse.

Höga Kusten Winter Trail »

För datum och mer information, klicka vidare till hemsidan här ovan.

Höga Kusten – En vinterskön destination

Det som gör FriluftsByn och Höga Kusten till en särskilt lockande plats för vinteräventyr är inte bara det vackra vinterlandskapet, utan även den gemenskap och värme som skapas under dessa evenemang. Deltagare från hela världen lockas idag hit för att njuta av de välorganiserade äventyren och den unika känslan av att utforska ett av Sveriges vackraste områden under vinterhalvåret.

Så om du söker ett oförglömligt vinteräventyr – vare sig det handlar om vandring eller löpning – är Höga Kusten Winter Hike och Höga Kusten Winter Trail två äventyr du inte vill missa. De bjuder på upplevelser för alla, från nybörjare till erfarna friluftsentusiaster! Anmäl dig redan idag och bli en del av Sveriges mest älskade vinterevenemang!

FriluftsByn är en mötesplats för natur, kreativitet och gemenskap och ligger mitt i hjärtat av Världsarvet Höga Kusten. Här finns stugor, camping- och tältplatser samt restauranger. Från området utgår Höga Kustens mest populära vandringsleder och intill ligger några av världsarvets mest populära äventyr, utflykter och sevärdheter.

FriluftsByn Original Adventures

HÖGA KUSTEN HIKE »

Europas näst största vandringsäventyr som lockar erfarna och nyfikna nybörjare från hela världen.

HÖGA KUSTEN TRAIL »

Ett av Sveriges vackraste upplevelselopp och en härlig löpfest med underbar gemenskap. 

FRILUFTSFEST »

Originalfestivalen fylld med äventyr, kurser, mingel, föreläsningar, levande musik och skoj.

HÖGA KUSTEN WINTER HIKE »

Europas största vintervandring fylld med naturupplevelser, krurser och varm gemenskap.

HÖGA KUSTEN WINTER TRAIL »

Sveriges mest populära upplevelselopp vintertid. Storslagen natur och underbar stämning.