BOENDE: SOMMAR

HÖGA KUSTENS MEST POPULÄRA TÄLTPLATSER

Välkommen till Höga Kustens mest populära tältplatser där du har gott om utrymme, fräscha servicehus och nära till världsarvets alla äventyr och utflykter.

Här i FriluftsByn hittar du allt från äventyrliga barnfamiljer i större tält och kompisgäng som gjort ett basläger för friluftsupplevelser till nyfikna seniorer och vandrare längst Höga Kustenleden 

”Vi har försökt skapa den plats vi själva skulle hänga på om vi gav oss ut .”

Jerry, FriluftsByn

”Det märks att man tänkt på oss tältare. Det finns gott om plats för skönt häng.”

Stina Johansson, Göteborg

”Att ha Höga Kustens höjdpunkter mer eller mindre utanför tältduken gör att man kan ta det lite lugnare.”

Maria Lundin, Stockholm

Tälta mitt i Världsarvet Höga Kusten

Ta med tältet till Höga Kusten och upplev världsarvets härliga äventyr och utflykter. FriluftsByns tältplatser är Höga Kustens mest populära tältplatser tack vare närheten till alla äventyr, de stora sällskapsytorna och den mysiga stämningen.

Här samlas både kompisgäng och familjer för att skapa en mysig bas i Höga Kusten.

FriluftsByns Tältplats ligger precis vid Skulebergets soliga sydsida intill Gällstasjön som bjuder in till sköna morgon och kvällsdopp. Då vi vet att det finns olika typer av preferenser så har vi skapat olika tältzoner så du kan välja en tältplats som passar just dig. Välkommen till Höga Kustens mest populära tältplats.

Med FriluftsByn som bas bor du inte bara mitt bland Höga Kustens bästa upplevelser. Det finns även gott om utrymme för avkoppling och mys.

VÅRA TRE TÄLTPLATSER

Hos oss hittar du tre tältplatser – Sjö direkt vid Gällstasjön, Berg som ligger direkt vid foten av Skuleberget samt Skog som ligger nära den stora parkeringen.

Så vilken plats ska man välja? Ja du, det beror lite på om du vill ha el till tältet och hur nära du måste ha bilen. Då vi har drop-in så är det nästan enklast att bestämma när du är på plats.

TÄLTA MITT I HÖGA KUSTEN

TÄLTPLATS SJÖ

Tältplats sjö ligger som det låter direkt vid Gällstasjön och badplatsen. Dusch och WC ligger intil på baksidan besökscentret.
El: Nej, mobil och kameraladdare vid sällskapsytor.
Parkering: Vid stora parkeringen
Pris: 290 kr
Mer info:Tältplats Vatten >>

TÄLTA MITT I HÖGA KUSTEN

TÄLTPLATS BERG

Tältplats Berg ligger på ovansidan direkt vid foten av Skuleberget. Här finns eluttag intill tälten (ta med egen skarvsladd) samt servicehus.
El: Ja, ta med egen skarvsladd.
Parkering: Vid stora parkeringen
Pris: 320 kr
Mer Info: Tältplats Berg

TÄLTA MITT I HÖGA KUSTEN

TÄLTPLATS SKOG

Vid tältplats Skog har du en egen yta, framför eller bakom elstolparna med picknickbord.
El: Ja, ta med egen skarvsladd.
Parkering: Stora parkeringen direkt intill.
Pris: 350 kr
Mer Info: Tältplats Skog >>

TÄLTA PÅ CAMPINGPLATS

Om du kommer med taktält är du välkommen till våra Campingplatser där du även hittar husvagnar och husbilar. Hos oss finns två typer av campingplatser – med eller utan el. Vi tillåter även vanliga tält på våra Campingplatser utan el medan Campingplatser med el är reserverade för taktält, husbilar och husvagnar.

TÄLTA MITT I HÖGA KUSTEN

CAMPINGPLATS UTAN EL

Vill du ha bilen direkt intill tältet så är det här ett bra alternativ. På våra Campingplatser utan el tillåter vi både campingfordon och marktält.
El: Nej, mobil och kameraladdare vid sällskapsytor.
Parkering: Direkt vid tältet
Pris: 320 kr
Mer info: Campingplatser >>

TÄLTA MITT I HÖGA KUSTEN

CAMPINGPLATS MED EL

De här platserna är för dig med taktält och som vill ha elplats. Då många backar in husvagnar etc så tillåter vi inte marktält på våra campingplatser med el. Campingplatser med el är reserverade för campingfordon.
El: Ja, ta med egen skarvsladd
Pris: 360 kr
Mer info: Campingplatser >>

SERVICEHUS

På området finns två servicehus. Ett intill tältplats Berg och en intill tältplats Skog. Bor du vid tältplats vatten kan du såklart gå upp till servicehusen men du hittar även duschar och wc direkt bakom vårt besökscenter.

Det finns gott om plats för att diska och sånt. Du tar med egen diskborste och diskmedel.

Vi tycker om att det är rent och fint – därför städar vi ofta. Men du torkar upp och gör fint efter att du nyttjat köket! Eller hur?

Vill har nyss renoverat servicehusen så de känns fina. Nu ser du till att pappret hamnar i papperskorgen och allt det där du vet.

För att även de som inte bor hos oss (vandrare, etc) ska kunna duscha har vi myntautomater. Du behöver 10kr mynt för att duscha och vi växlar i besökscenter och restaurangen.

Att komma ihåg gällande servicehus

– Ta med egen diskborste och diskmedel.
– Du behöver 10 kr mynt för dusch.
(Anledningen är att vi tillåter vandrare, klättrare, paddlare och utflyktare att duscha hos oss)
– Du gör rent efter dig när du nyttjat gemensamma utrymmen såsom handfat, diskytor och kök.
– Ser till att träffa papperskorgen när du gör basketkast med papper eller skräp.

SÄLLSKAPSYTOR

På området finns flertalet grillplatser och både innergården och Friluftsfiket har takade utomhusytor. Onsdagar och Lördagar under högsäsong arrangerar vi Burgers & Beer på innergården vilket gör att du under dessa tillfällen inte kan nyttja grillplatserna just där. Om ni får för er att hänga inomhus så är Sällskapsrummet som ligger intill innergården öppet dygnet runt.

Det finns bord och hängytor lite överallt på området. Slå dig ner och när du är klar så tar ni bort era saker – inget paxande.

Om det kommer någon som behöver krasha lite eller verkar sällskaplig – dela gärna med er av ytan.

Det finns flertalet eldplatser. Ved finns att köpa i receptionen. Sånt som sticker upp från marken – typ träd eller buskar är inte ved.

Vindskydden är perfekta för skönt häng och äta middag. Eller om du smitit från jobbet och måste flippa upp datorn.

Sällskapsrummet håller öppet dygnet runt och brukar ha ett skönt häng. Hit beger man sig om man är en sån som vill umgås efter 23.00.

Att komma ihåg gällande sällskapsytor

– Allt du fick med dig till sällskapsytorna följer med dig tillbaka till tältet eller till återvinningen.
– Mellan 22:00 och 23:00 talar vi tystare och musiken är avstängd.
– Mellan 23:00 och 07:00 är det tyst på området då många kliver upp tidigt.
– Vill man umgås efter 23:00 går man till Sällskapsrummet. Det brukar bli skoj.
– Se till att följa det här så blir det kalas för alla som bor på området.

Vi håller på att skapa den plats vi själva skulle tälta på!

Vi tycker själva att vi kommit en bit på vägen sedan vi började fixa till tältytor som vi själva hade velat hänga på. Det finns såklart alltid något att skruva på och vi har många planer, men vi börjar känna oss hyfsat nöjda och klart man blir glad när man får höra att det vi byggt upp är uppskattat. 

Hur har vi tänkt då? Jo för oss handlar tältlivet inte bara om att koppla av och njuta av naturen, utan även om att skapa minnen genom gemenskap. 

Därför kan du njuta av flera grillplatser, perfekta för att samla vänner och familj kring elden. Vill du sitta mer för dig själv så finns gott om plats i våra vindskydd.

På området finns även ett sällskapsrum dit man beger sig om man vill umgås efter 23.00. Det är perfekt då många gör en tidig kväll, inte minst yngre äventyrare.

Ja men lite så har vi tänkt – vi ser fram emot att välkomna er och tillsammans se till att ni får ett härligt äventyr!

/ Jerry

Gemenskapen

Det blir lätt så att man börjar prata lite med någon i tältet intill ”Jaha – vad har ni gjort idag då?” Sedan är det igång. Innan man vet ordet av har man någon gemensam bekant eller varit på samma plats.

Barnvänligt

FriluftsByn är en plats där äventyrliga barnfamiljer brukar stormtrivas. Det är en avslappnad plats utan massa krusiduller och med gott om utrymme

Egentid

Efter en dag ute på äventyr och utflykter är det ju rätt schysst att det finns något att äta på området. Under lågsäsong är dock öppettiderna mer begränsade, du hittar allt här: 
Mat & Dryck >>

Hänget

Ärligt talat – nog kan man allt bli lite matt efter ett pärlband av storslagna naturupplevelser. Då är det rätt skönt det finns gott om ytor att bara chilla – bada, softa, grilla, ta något kallt att dricka.

Om ni söker lättsamma men ändå storslagna äventyr för familjen så kommer ni trivas i FriluftsByn. Från FriluftsByn utgår flertalet vandringar, ni kan paddla kanot, det går bussar till Nationalparken och ni kan promenera ner till båtarna till Ulvön. Sedan brukar den största upplevelsen faktiskt vara att få hänga lite tillsammans vid en eld.

FriluftsByn är perfekt som tältbas om du vill ta med vännerna ut på härliga upplevelser – dagsvandringar, kajak för alla, lite skönt häng och så vidare – men också vill ha en skön bas att komma tillbaka till. Du vet, varmt vatten, lite trubadur under Burgers and Beer och träffa likasinnade.

FriluftsByn är ett perfekt häng för äventyrliga barnfamiljer, kompisgäng och seniorer. Det brukar skapa en riktigt mysig stämning.
Jerry, FriluftsByn

TÄLTA I HÖGA KUSTEN

10 anledningar att tälta i FriluftsByn

Sedan 2013 har vi steg för steg byggt upp en plats vi själva älskar att vistas på. I takt med att vänner har tipsat varandra och media lyft oss som en genuin plats där vi tipsar om sånt vi själva gör på fritiden så har fler och fler valt att ta med sig tältet och göra FriluftsByn till sin bas under sitt Höga Kusten äventyr.

Ibland känns det lite pirrigt för vi är rädda att förväntningarna blir för stora – vi är ju ett kompisgäng som inte hade någon tidigare erfarenhet av sånt här. Men vi gör tusan vårt bästa för att du ska få en härlig tid med oss och när vi frågar vad man gillar mest är det här de 10 vanligaste svaren. När man läser dem blir man glad.

1. Myset

Hela idén med FriluftsByn är att skapa en mysig bas för naturupplevelser och gemenskap. Här kommer ni trivas oavsett om ni vill sitta lite för er själva eller ta del av gemenskapen under allt från trubadurkvällar till kajakturer.

2. Området

Stora ytor att bara strosa runt på. Grillplatser, restaurang, fik, sjö och allt omgivet av utsiktberg. Det är lätt att trivas. 

3. Närheten

FriluftsByn ligger exakt mitt i Höga Höga kusten. Det innebär att du har nära till alla äventyr, utflykter och sevärdheter. 

4. Väderskyddet

Blir det busväder så myser man i vindskydden, i sällskapsrumet eller besöker restaurang Vardagsrummet.

5. Tipsen

Vi skulle nog vilja påstå att vi har rätt bra koll på Höga Kusten. I vårt besökscenter hittar du även kartor och magasin.

6. Badet

Morgondopp och kvällsdopp, eller skönt häng på dagen. Här kan du även hyra kanot och ge er ut med barnen.

”Vill du göra dagsutflykter i Världsarvet Höga Kusten är FriluftsByn den perfekta basen. Du har nära till allt.”

Resfredag

7. Friluftsfiket

Stora ytor att bara strosa runt på. Grillplatser, restaurang, fik, sjö och allt omgivet av utsiktberg. Det är lätt att trivas. 

8. Burgers & Beer

Onsdagar och Lördagar under högsäsong flippar vi grymma burgare och bjuder på levande musik. Boka bord i tid.
Burgers & Beer >>.

9. Vardagsrummet

Torsdagar och Fredagar under högsäsong kan du njuta av Restaurang Vardagsrummet, två våningar med stor altan.
Vardagsrummet >>

10. Gemenskapen

I Friluftsbyn hänger par, kompisgäng, barnfamiljer och seniorer. Det skapar en skön stämning. 

SOMMAR

Boende i Höga Kusten

Här har vi samlat lite tips som kommer göra din vistelse i Höga Kusten ännu bättre - oavsett om du bor i stuga eller campar.

10 tips bästa tipsen för Camping i Höga Kusten >>
De bästa tipsen och de vanliga misstagen.

Tälta med barn >>
FriluftsByn är den mest populära platsen för att tälta med barn i Höga Kusten. 

Bo med vännerna  >>
Kompisäventyr i Höga Kusten? Här hittar ni förslag på hur ni bor i FriluftsByn.

Vad finns i FriluftsByn? >>
Här hittar du karta över området och lite tips.

SOMMAR

Boende mitt i Världsarvet
Höga Kusten

I FriluftsByn bor du mysigt vid foten av Skuleberget och har nära till världsarvets äventyr och utflykter. Här hittar du olika typer av stugor, en rymlig camping och Höga Kustens mest populära tältplatser.

Stugor >>

Storstugor med kök och wc/dusch,  Campingstugor eller FriluftsBodar.

Campingplats >>

Gott om plats för både husbilar och husvagnar mitt bland Höga Kustens höjdpunkter.

Tältplats >>

Höga Kustens härligaste tältplatser. Välj mellan ytorna Berg, Skog eller Sjö.

Inför ditt besök >>

Här kan du enkelt se vad som håller öppet under ditt besök.

SOMMAR

BOENDE & RESA

Unna dig att bo mitt i Världsarvet nära alla höjdpunkter. Stugor, camping och tältplatser.

SOMMAR

ATT GÖRA

Höga Kustens mest populära aktiviteter för kompisgäng, familjer och seniorer.

SOMMAR

MAT & DRYCK

Skulebergets Toppstuga, Vardagsrummet, FriluftsFiket och Burgers & Beer.

SOMMAR

EVENEMANG

Musik och temakvällar samt Sveriges mest populära friluftsäventyr. Häng med!