”Vi saknade en härlig plats att hänga på mitt i Världsarvet och då blev det såhär.”
Jerry, FriluftsByn

”Efter att under en tid testat oss fram har vi satt samman en härlig meny.”
Anna, FriluftsByn

”Namnet är perfekt – för det känns exakt som ett skönt vardagsrum.”
Josefine, FriluftsByn

RESTAURANG VARDAGSRUMMET

Nu är vi äntligen klara. Eller i alla fall såklara vi är just nu. Därför gör vi det geniala draget att öppna restaurang i en tid när många restauranger stänger ner. Men vi tycker att vår nya restaurang vid foten av Skuleberget vi valt att kalla Vardagsrummet – för det är så det känns – är alldeles för fin för att inte öppna upp.

För att inte tala om maten. Alltså på riktigt, kolla in våra smashade FriluftsBurgare. För att inte tala om laxen eller den helbakta Rotsellerin. Kom förbi så förstår du. Både drop-in och bokning. Vill du vara säker att få plats bör du dock boka. Rätt snart faktiskt.

ÖPPETTIDER VINTERN 2021

Lördagar v9 – 14: 17:00 – 20:00
27/2, 6/3, 13/3 20/3, 27/3, 3/4 och 10/4

BOKA BORD

Skicka SMS eller ring 070-8743204 (10:00 – 14:00)
Eller maila info@friluftsbyn.se

FÖR BARN >> 

Självklart är barn och unga äventyrare välkomna till Vardagsrummet. 
Tips inför besöket >>

Gör en utflykt med vännen.

Ta med familjen på äventyr på dagen och middag på kvällen.

Härligt avslappnad stämning. Grym mat.

Vardagsrummet är erbjuder skön stämning för alla.

TEMAKVÄLLAR

Vardagsrummet är en levande plats och även om det såklart är den sköna stämningen och den goda maten som lockar så twistar vi då och då till det. Just nu dessa lördagar:

Vardagsrummet Live 13:e och 20:e Mars samt 10 April >>

Cocktailkväll i Vardagsrummet 27:e Mars>>

RomAfton i Vardagsrummet 3:e April >>

FÖRRÄTTER / PLOCKRÄTTER

Varmrökt laxröra 130 :-
Varmrökt lax, tunnbrödchips. Majonäs, syrad lök och sprinklad dill.

Grönsaksstavar 80:-
Morot, Broccoli, Rotselleri med dipp

Rotfruktschips 50:-

FRILUFTSBURGARE

FriluftsBurgarna har under våra provkvällar och evenemang blivit riktiga favoriter. FriluftsBurgarna är så kallade smashed burgers vilket enligt hamburgarälskaren den överläget bästa tillagningen. I det stora hela handlar det om maximal yta och smak, även kallat crust.

Med smash innebär att vi från löst sammansatta färsbollar pressar ner burgaren med ett ordentligt tryck på en het stekyta vilket innebär att hela ytan på burgaren direktkontakt med stekbordet och man får en maximerad maillardreaktion över hela ”pucken”, magi för smak och textur.

CAMPER

Vårt originalmål
– Klassikernas klassiker.
Grillad kålsallad, saltgurka syrad lök o greveost med rostad vitlöksmajo och rostade rotsaker..
Singel: 179:-
Dubbel: 199:-
Trippel: 219:-

LÄGERELD

Som en kväll vid brasan, hetta och lite sötma.
Baconjam på vindelrökt sidfläsk, saltgurka, grillad kålsallad, chilimajo, greveost med rostade rotsaker.
Singel: 199:-
Dubbel: 219:-
Trippel: 239:-

SKULESKOGEN

En höstig skogspromenad med öppen mun
Karamelliserade kantareller, greveost, grillad kålsallad, saltgurka, enbärsmajo och torkade lingon med rostade rotsaker.
Singel: 219:-
Dubbel: 239:-
Trippel: 269:-

WILD KID

För barn upp till 12 år. Hamburgare 100 gr med bröd och rotfruktsstavar
100:-

PUCKSTORLEK

Själva puckstorleken är viktig på en smashed burgare. Vi kommer hålla oss till 100 gram per ”puck” och beroende på hur hungrig du är kan du välja en, två eller tre puckar till din FriluftsBurgare.

STEKNING

Vi har köpt ett riktigt jäkla dunderstekbord vilken vi brassar upp till 250-280 grader på stekytan. När burgaren ligger på plats trycker vi på med stekspade i minst 10 sekunder och det är nu majoriteten av crusten bildas och maillardreaktionen skapas. Du kommer känna skillnaden.

BRÖD

Inget smakar så gott till en smashed burger som ett Brioche bröd. Det är ett saftigt, fluffigt, sött, smörigt och gyllengult franskt bröd som är ljuvligt gott. Om man ska äta en riktigt god burgare gäller det att brödet hänger med.

KOMPONERING

Sist men inte minst så komponerar vi burgaren. Du kan välja mellan klassikern Camper, rökiga Lägereld eller den lyxigare Skuleskogen. Vi har försökt tänka syra, sötma, sälta, krisp och umami. Umamin får vi faktiskt lite på köpet av den karamelliserade ytan på köttet.
Lägereld låter vi baconjam göra jobbet och tillsammans med chilimayo och greveost så blir det en sådan jäkla smaksensation. Skuleskogen med karameliserade Kantareller och enberäsmayo och lingon tar burgare till en ny nivå. Fast egentigen så är köttet så himmelskt som det är, så egentligen behövs ingenting annat än bröd, kött och ost vilket utgör Camper.

Köttet till våra smashade FriluftsBurgare kommer från Hansen Charkuteri i Stöcksjö utanför Umeå, några mil norr om FriluftsByn.

VARMRÖKT LAX

Simma mot burgarströmmen
Långbakt helkål med rotsaker, sotad citron, syrad lök och varmrökt lax med heläggsmajonäs smaksatt med dill 245 :-

HELBAKT ROTSELLERI

Men lägg av så gott!
Helbakt rotselleri, rostat kål, bakad lök, syrad lök och buljonkokt dinkel 225 :

DESSERT

Creme Brulé
uppsmakad med mesmör och rårörda bär 110 kr

Äppelkaka
på rustikt vetemjöl med havrecrumle och vaniljsås: 95 kr

Kladdigaste kladdkakan
med grädde och bär 95 kr

Skuleskogens Hemlighet
Prisvinnande pralin med lingon och hjortron från
Skulebergets Frestelse 40 kr

VARDAGSRUMMETS MINI BUTIK

I Vardagsrummet hittar du även en liten micro-butik med muggar, kläder och ryggsäckar från FriluftsByn och Outdoor Collective. Just nu specialpriser på alla våra populära favoriter.

HÄRLIGA MUGGAR
I vår micro-butik hittar du Sveriges härligaste friluftsmuggar.

Alla typer av muggar 150 kr (Ord pris 250 kr)

KLÄDER
Här hittar du t-shits och tröjor från både FriluftsByn och The Outdoor Collective.

RYGGSÄCKAR
I butiken har du specialpris på alla kläder och ryggsäckar. Vad sägs om populära och härligt gula Outdoor Collective Ryggsäcken Escapist för 500 kr (ord pris 800kr)

BOKA BORD

Skicka SMS eller ring 070-8743204 (10:00 – 14:00)
Eller maila info@friluftsbyn.se
Lördagar v9 – 14: 17:00 – 20:00
27/2, 6/3, 13/3 20/3, 27/3, 3/4 och 10/4

JUSTERINGAR

Vi har anpassat vår restaurang som i normalläge har 150 sittplatser på två plan till att nu ta emot 72 gäster per kväll. Vi tillåter högst 4 personer per bord. Större sällskap sprids ut vid fler bord med en meter mellan varje bord.

TRE VINTERÖPPNA FIK OCH RESTAURANGER

Här hittar du tre vinteröppna favoriter i världsarvet som erbjuder makalösa vyer och härligt häng.

VINTERFIKET >>

Den perfekta helgutflykten. Lördagar och Söndagar i FriluftsByn.

TOPPSTUGAN >>

Njutvandring med fika eller lunch till världsarvets mäktigaste vyer.

VARDAGSRUMMET >>

Höga Kustens härligaste häng och grymt god mat. Lördagar 17:00 - 20:30.