KAJAK TILL MJÄLTÖN

En tur till Sveriges högsta ö Mjältön (236 m) är Höga Kustens mest populära kajaktur. Under lugna dagar är detta en tur för de flesta men om det blåser på så kan passagen vid Fanöns sydspets bli utmanande så ta en titt på vädret innan ni ger er ut.

Om du är god paddlare och börjar tidigt så kan du paddla till Mjältön och tillbaka under samma dag. Vi skulle dock verkligen rekommendera en tältnatt vid Baggviken där du hittar både toalett och bastu samt passar på att njuta av vyerna på Basttoberget, Mjältöns topp.

Ett fikastopp vid Harkbuten på Mjältöns sydspets är ett måste. Se filmen nedan för mer information, du kan även läsa mer om turen i Höga Kusten guidebok från Calazo. När du hyr kajak får du låna en vattentät karta över turen där du även ser vandringslederna på Mjältön men vi säljer även kartor i vårt besökscenter. 

KAJAK TILL MJÄLTÖN

Tid: 1-2 dagar
Längd: 30 – 40 km, beroende på om du paddlar ut till Mjältön eller runt Mjältön.
Svårighetsgrad: Medelsvår
Utgångspunkt: Höga Kusten Kajak Center, Skuleberget
Faciliteter: Naturtältplats, Bastu och Toalett i Baggviken, Mjältön.
Boka: Hyr kajak/kanot i Höga Kusten >>

Turbeskrivning och tips till dig som planerar att paddla till Mjältön.

Den mest populära platsen att stiga iland på Mjältön är den lagunformade Baggviken på öns östra sida. Här finns tält- och eldplatser, toalett, bryggor samt bastu. Från Baggviken går en riktigt vacker led till toppen av ön, Bastutoberget som tornar upp sig 236 meter över havet. Beroende på vindar kan du dock behöva gå iland på Mjältöns västra sida.
Går du i land på öns västra sida tar du sikte på Sunds Fäbodar mitt i Naturreservatet. Härifrån går stigar både till Bastutoberget och till Baggviken på Mjältöns östra sida. Ska du övernatta vandrar du till Baggviken där det finns toalett odch bastu.

DET BÄSTA MED KAJAK TILL MJÄLTÖN, HÖGA KUSTEN

1. Höga Kustens mest populära paddling. Tar dig genom Norrfjärden och ut till mäktiga Mjältön, Sveriges högsta Ö på 236 meter.

2. Beroende på vind går du i land på västra eller östra delen av Mjältön. Vandringsleder går från väst till öst över ön samt upp till toppen av Bastutoberget mitt på Mjältön.

3. Bestig Bastutoberget (236 m) mitt på Mjältön och du är på toppen av Sveriges hösta ö med milsvid utsikt över världsarvet Höga Kusten.

4. Ta en fika och badpaus vid Harkbuten på Mjältöns sydspets. En helt makalöst vacker lagun.

5. Ta med eller hyr tält och sovsäck i FriluftsByn och övernatta i Baggviken. Här finns bastu, toalett och badplats.

6. Stanna kvar några dagar till och vandra, klättra, ta en joggingtur upp för Skuleberget och åk på båtutflykt till Ulvön.
Läs mer: Höga Kusten för Aktiva Äventyrare >>