HÖGA KUSTEN-RUTTEN

En helt fantastisk kombination av kajak och vandring i världsklass. En klassisk tredagarstur som tar dig genom några av världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Uppleva bland annat Skuleskogens Nationalpark, Slåttdalsskrevan, Tärnättholmarna, Mjältön, Norrfjärden och Skuleberget.

Under Höga Kusten Rutten övernattar du två nätter i tält på helt makalöst vackra tältplatser – Tärnättholmarna och Baggviken. Har du inte eget tält kan du hyra både tält och sovsäckar i FriluftsByns besökscenter.

Höga Kusten Rutten är ett äventyr för livet och när du återvänder till FriluftsByn får du både diplom och tygmärke i utbyte mot en skriftlig upplevelserapport som publiceras på Höga Kusten Ruttens hemsida.

HÖGA KUSTEN-RUTTEN

Tid: 3 dagar
Längd: ca 30 km km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Utgång: Näskeviken (Vi kan hjälpa med transporter)
Avslut: Höga Kusten Kajak Central vid Skuleberget
Faciliteter: Eldplatser och toaletter vid tältplatser.
Övernattning: Tärnättholmarna & Baggviken
Boka: Hyr kajak/kanot i Höga Kusten >>

Turbeskrivning och tips till dig som planerar att paddla Höga Kusten-Rutten.

Etapp 1:

Näskeviken – Tärnättholmarna (6km)
Kort inledningsdag för att få tid att vandra genom höjdpunkterna i Skuleskogens Nationalpark. Övernattning vid Tärnättholmarna.

Etapp 2:

Tärnättholmarna – Mjältön (9 km)
Lämna nattlägret innan tio och du är framme vid Mjältön under eftermiddagen och hinner med en tur upp på toppen av Bastutoberget.

Etapp 3:

Mjältön – Skuleberget (12 km)
Ta sikte på Harkbuten på Mjältöns sydspets för en bad och fikapaus innan ni paddlar in i Norrfjärden och tar sikte på Skuleberget.

DET BÄSTA MED HÖGA KUSTEN RUTTEN

1. Ett av Höga Kustens främsta äventyr som kombinerar vandring och kajakpaddling i världsklass genom Höga Kustens höjdpunkter.

2. Paddla in i Skuleskogens Nationalpark, slå upp tältet vid makalösa Tärnättholmarna innan du vandrar in i Nationionalparken och upplever Tärnättvattnet, Slåttdalsskrevan och Slåttdalsberget.
Mer info: Vandra Skuleskogens Nationalpark >>

3. Dag två anländer du till Mjältön, Sveriges högsta Ö och fler makalösa vyer. Du övernattar vid Baggviken, en lagun med bastu, men först bestiger du toppen av ön.
Mer info: Mjältön >>

4. Ta en fikapaus och ett dopp vid Mjältöns sydspets innan ni paddlar vidare in i Norrfjärden.

5. Med eftermiddagssolen i ansiktet och det dramatiska Skuleberget framför er kommer det kännas som att ni varit utanför civilisationen i veckor när ni under tredje dagen avslutar paddlingen.

6. Kombinera Höga Kusten Rutten med fler äventyr i Höga Kusten.
Läs mer: Höga Kustens höjdpunkter >>