

JOBBA I FRILUFTSBYN- HÖGA KUSTEN
SOUSCHEF
Vi är redo att utöka teamet – initialt mellan Maj och September men om det känns rätt även erbjuda ett helårsarbete där du blir en del av FriluftsByn året om.
Vi förstår att du har många alternativ – men det här är värt att kolla in!

Vackra miljöer
Låt världsarvet Höga Kusten bli din arbetsplats.

Populärt & i Tiden
Bli en del av en plats som alltid är i ropet.

Häftiga Lokaler
Vardagsrummet, Toppen och Innergården.

Drivna Kollegor
När vi får en idé ser vi till att förverkliga den.

Sköna Konferenser
En skön plats lockar härliga grupper och konferenser.

Otrolig potential
Högsäsongen sitter medan övriga året har alla möjligheter.

Din passion och talang behövs – häng med oss på resan!
För ungefär ett år sedan klev jag på som kökschef på FriluftsByn. Drivet, läget och potentialen var det som lockade mest.
Sedan dess har vi utvecklat Restaurang Vardagsrummet till en av Världsarvets mest populära restauranger, vi har byggt om vårt utekök som vi nyttjar under de populära Burgers & Beer kvällarna och vi har även byggt en rejäl takterrass som gör att vi kan ta emot fler gäster från väntlistan.
Möjligheterna är oändliga och jag ser verkligen fram emot att välkomna fler drivna kockar in i vårt team.
På den här sidan tänkte vi försöka förklara lite mer om vad vi söker och vad som väntar dig – men det är svårt att få med allt på en hemsida så hör gärna av dig!
Skicka ett mail till info@friluftsbyn.se så hörs vi!
Det här kommer bli riktigt skoj!
Peter, Kökschef FriluftsByn
Hur ser sommaren ut?
Vi ser helst att du kan börja i Maj och stanna September ut men det finns även möjlighet till helårsanställning om du blir lika pepp som vi är.
Maj & Juni
Under försommaren arrangerar vi allt från konferenser och bröllop till läger. Vi smygöppnar även Vardagsrummet i Juni. Det här är också perioden då du får en chans att komma in i tillsammans förbereder oss inför högsäsong.
Juli & Augusti
Under 6 veckor – från första veckan i Juli till andra veckan i Augusti är det full fart. Du kommer ansvara för köket i Vardagsrummet som håller öppet Torsdagar och Fredagar samt Burger´s and Beer som vi arrangerar Onsdagar och Lördagar. Söndag och Måndag är lediga dagar och Tisdag är prepp-dag. Från andra veckan i Augusti håller vi Vardagsrummet öppet på Fredag och på lördag arrangerar vi Burgers & Beer. Övriga dagar blir ofta konferenser och grupper.
September
I September arrangerar vi två av Sveriges största friluftsevenemang – Friluftsfest och Höga Kusten Trail, därefter väntar ofta ett pärlband av konferenser och ett och annat bröllop.
Övriga året
Vi ser gärna att vi, om kemin är rätt, diskuterar en helårstjänst. Oktober har vi redan nu flertalet konferenser bokade och därefter växlar vi in våra populära höstpaket. Efter höstlovet och vår Eldfest i November stänger vi ner men öppnar upp för våra populära Julfester i December.
Januari är en bra planeringsmånad där vi också vilar upp oss lite. I Februari arrangerar vi vinteräventyr och festivaler och därefter drar vi igång våra Vinterpaket. April försöker vi vara lite lediga innan försommaren drar igång i Maj med konferenser och bröllop. Blir du nyfiken på att bli en del av vår helårsverksamhet öppnas helt enkelt massor av möjligheter där vi tillsammans funderar på vad vi gör. Men det kan vi ta det i mer detalj när vi ses.
Torsdag & Fredag
Vardagsrummet »
En av Världsarvets mest populära a’la carte restauranger. Två våningar och terrass med kvällssol.
Onsdag & Lördag
Burgers & Beer »
Höga Kusens härligaste häng – god mat, levande musik och skön stämning. Vi blir alltid blir fullbokade med 350 gäster per kväll.

Stötta upp
Friluftsfiket
I vårt besökscenter har vi Friluftsfiket. Köket brukar se till att de har grymma röror till smörgåsarna. Gillar du att baka får du absolut bidra.

Lågsäsong
Toppstugan »
Högsäsong sköter Jossan toppen men här finns otrolig potential resten av året. Temakvällar, avsmakningsmenyer, allt är möjligt.
FriluftsByn erbjuder en inspirerande kombination av populära restaurangkoncept och event, konferens, bröllop och kreativa möjligheter. Du kommer gilla variationen!
Evenemang »
Några av Sveriges ledande friluftsfestivaler och flertalet andra evenemang där maten mer och mer står i centrum.
Konferenser
Under Maj och Juni samt September och Oktober så arrangerar vi flertalet konferenser. Här finns möjlighet att ta ut svängarna och även nyttja naturen.

Bröllop
Vi får fler förfrågningar än vi hinner med, men tar alltid emot några då det är otroligt fint att få förverkliga drömmar. Du blir en nyckelperson i planeringen.

Otrolig Potential
De senaste åren har gått till att bygga upp Vardagsrummet och Innergården. Tillsammans med toppstugan finns oändliga möjligheter.
Hur ser köken ut?
Huvudköket ligger i Vardagsrummet men direkt utanför ligger även vårt utekök som nyttjas under Burgesr & Beer samt under vissa konferenser och evenemang.
Restaurangköket
Köket i Vardagsrummet varifrån vi under högsäsong serverar klassisk a’la carte på torsdagar och fredagar samt hanterar evenemang, bröllop och konferenser.
Klicka på bildspelet ovan för att se fler bilder från Restaurang Vardagsrummet.






Restaurang Vardagsrummet är en av världsarvets mest populära a’la carte restauranger. Under lågsäsong är det även här vi arrangerar konferenser, bröllop och fester. Vardagsrummet har två våningar med 120 sittplatser.
På den stora altan med kvällssol rymms ytterligare 65 gäster.

Uteköket
Direkt utanför vårt kök i vardagsrummet är vårt ”utekök” där vi flippar grymma burgare och annan street-food. Under 2024 byggde vi takterrasser vid Innergården för att få plats med fler på väntlistan.
Burgers & Beer har blivit Höga Kustens mest populära sommarhäng med god mat, levande musik och skön stämning. Maxantalet besökare är 350 besökare och vi blir som alltid fullbokade.
Klicka på bildspelet ovan för att se fler bilder från Burgers & Beer.






FriluftsByn är den självklara mötesplatsen för oss som gillar vacker natur, härlig stämning och god mat.

Burgers & Beer lockar kompisgäng som kör sin sommarträff här, seniorer som tycker det här är det bästa som hänt Höga Kusten, barnfamiljer som älskar att barnen kan springa runt eller spela minigolf och allt där imellan. I uteköket har ni första parkett.
Om tjänsten
Vi söker dig som vill vara med och utveckla ett av Höga Kustens mest populära besöksmål.
Vad erbjuder vi?
Vi erbjuder dig som älskar att laga mat möjligheten att bli en del av en populär plats och ett drivet och passionerat gäng. Vi ser gärna att du kan börja redan i Maj och stanna minst September ut, men vi ser gärna en helårslösning där vi tillsammans fortsätter att utveckla vårt kök tillsammans med vår kökschef Peter.
Under sommaren arbetar cirka 35 personer i FriluftsByn, många bor på området vilket gör att det blir en stark gemenskap bland oss kollegor.
FriluftsByn ligger mitt bland alla världsarvets naturupplevelser, sevärdheteter och utflykter vilket möjliggör en väldigt aktiv fritid – själv eller med övriga kollegor.
Vi kan hjälpa till med boende. Vi tror dock att du har egen bil.
Vem söker vi?
Vi söker dig som är en driven person med en passion för god mat och härlig stämning.
Kanske bor du redan i Höga Kusten, eller så drömmer du om att uppleva en sommar här hos oss. Det kan bli ett perfekt tillfälle att känna efter om du vill bli en del av vårt team på helår och vara med i den spännande utvecklingen av FriluftsByn.
Under våra populära Burgers & Beer-kvällar är tempot högt, och därför tror vi att du är bra på att hantera press samtidigt som du behåller ditt goda humör och energi.
Vi hoppas att en sommar med oss får dig att se samma potential som vi gör – att tillsammans med vår kökschef Peter fortsätta utveckla vårt kök och skapa något riktigt unikt.
Ansvarsområden
Under sommaren kommer du att tillsammans med Peter ansvara över köket i Vardagsrummet samt Burgers & Beer vilket innebär.
Menyutveckling: Skapa och förnya menyer i Vardagsrummet och Burgers & Beer.
Leverans: Du deltar aktivt i matlagningen och vi ser gärna att du presenterar maten under konferenser, gruppbokningar och bröllop.
Ledarskap: Motivera och leda sommarkollegor genom tydlig kommunikation och exempel. Skapa en positiv och samarbetsvillig arbetsmiljö.
Kostnadskontroll: Ansvara för kostnadskontroll och effektiv resurshantering för att uppnå lönsamhet.
Livsmedelssäkerhet: Se till att högsta standarder för livsmedelssäkerhet och hygien upprätthålls.
Orderhantering: Effektivt hantera inköp och lagerförvaltning för att säkerställa tillgänglighet av färska och högkvalitativa råvaror.
Boendemöjligheter
Om du bor i Höga Kusten men vill ha nära till jobbet – eller om du kommer utifrån så hjälper vi till att lösa boende.
Ansökan och lön
Ansök genom att maila CV till Jerry Engström på jerry@friluftsbyn.se Har du frågor, tveka inte att ringa Jerry på 070-540 85 77
Individuell lönesättning utefter erfarenhet.
NYHETER: FRILUFTSBYN MAT & DRYCK
NYHETER: MAT & DRYCK - Mars 2025
Premiär för Whiskyn Skuleberget »
High Coast Whisky lanserar Skuleberget i Vardagsrummet.
NYHETER: MAT & DRYCK - Jan 2025
Höga Kusten söker kockar till 2025 »
Var med och utveckla upplevelserna!
NYHETER: MAT & DRYCK - Dec 2024
Fullbokat på FriluftsByns Julfester »
Fortsätter utöka kvällarna till 2025
NYHETER: MAT & DRYCK - Juni 2024
FriluftsByn förfinar menyn inför 2024 »
Såhär gick tankarna kring Vardagsrummet och B´n´B.
NYHETER: MAT & DRYCK - Juni 2024
FriluftsByn storsatsar med ny kökschef »
Rekryterar Höga Kustens mer namnkunniga kock!
NYHETER: MAT & DRYCK - April 2024
Succe för Kitchen Stories »
FriluftsByn låter kreativiteten flöda.
NYHETER: MAT & DRYCK - Dec 2023
FriluftsByn bjuder in till Julfest »
Gör sin egna tolkning av julfirande under fem kvällar.

Kort om FriluftsByn
FriluftsByn ligger mitt i Världsarvet Höga Kusten och intill de mest populära utflyktsmålen och naturupplevelserna. Några kommer för just friluftslivet men många kommer för att man förälskat sig i platsen och stämningen.

Boende
Vi erbjuder 32 stugor, 34 ställplatser för husbilar och husvagn samt ungefär 60 tältplatser. Sedan är det många som bara tittar förbi över dagen.

Mat & Dryck
Sommartid har vi fyra olika fik och restauranger – Toppstugan, Vardagsrummet, Burgers & Beer och Friluftsfiket.

Se & Göra
De flesta kommer för att vandra, göra utflykter i Världsarvet och koppla av på området. Mer äventyrliga ger sig ut och paddlar eller provar Via Ferrata.

Evenemang
Vi arrangerar några av Sveriges mest populära friluftsfestivaler och även inspirerande föreläsningar, spelningar och musikkvällar.

FriluftsByn ligger mitt bland Världsarvets höjdpunkter vilket innebär att du har nära till de storslagna naturupplevelserna, konserterna vid Naturscen Skuleberget, utflykterna till Skuleskogens Nationalpark, Ulvön och Nordingrå. Vill du ha lite ”citypuls” så ligger Örnsköldsvik bara 20 minuter bort med bil eller en halvtimma med buss.


Dina närmsta kollegor.
FriluftsByn har vunnit flertalet priser inom Svensk besöksnäring och du kommer ingå ”styrgruppen” tillsammans med Jerry, Anna och Emelie. Var beredd på skön energi, kreativt tänkande och öppna dialoger basetat på samarbete och tillit.

Peter är kökschef i FriluftsByn och bidrar med erfarenhet, smaksäkerhet och lång erfarenhet från de andra ledande restaurangern.

Anna har arbetat i FriluftsByn sedan starten och har totalansvar över driften och finns med i det mesta som händer.

Jerry är Fjällrävens f.d. Globala Marknadschef som sade upp sig för att skapa FriluftsByn. Jerry har helhetsansvar för FriluftsByn.

Emelie har arbetat med event på Berns och i New York men är idag ansvarig över restaurang och konferenser i FriluftsByn.
För dig som är ny till FriluftsByn och Höga Kusten.
– Var beredd på att allt kan hända!
Vi började skapa FriluftsByn 2013 och det har varit en otroligt häftig resa. På något sätt så hamnar vi ofta i ropet och har haft besök av allt från New York Times till the Guardina. Flertalet tv-program har spelats in med FriluftsByn som bas och vi får ofta besök av diverse kända ansikten då man upplever att vi representerar en mer modern syn på friluftsliv. Så var beredd på att allt kan hända. Det är en del av charmen.

Vilda Kockar som hade premiär på SVT 2023 spelades in vid FriluftsByns Toppstuga och deltagarna – några av Sveriges främsta kockar åt middagar i FriluftsByn.

New York Times besöker FriluftsByn, faschineras över våra kreativa initiativ och placerar oss och Höga Kusten på plats nummer 35 av platser man måste besöka i världen.

Carina Bergfeldt spelar in ”Det här är ditt land” med SVT och sin bror Jeffrey och måste såklart besöka FriluftsByn och Höga Kusten.

FriluftsByn hyllas som bäst i Sverige på att lyfta sin plats genom kreativa evenemang och festivaler och vinner Placebrander Awards.

Volvo lanserar XC60 och gör FriluftsByn som sin bas och porträtterar Jerry och vår syn på friluftsliv. Storbildstavlor och framsidan på Volvo Magazine världen över.

Toppstugan är en plats där vi under åren arrangerat flertalet privata tillställningar. Bland annat för hovet. Här är det tårtkalas då Prinsessan Madelenes lillprins fyller år.

Då vi är platsen många anser att man ”bara måste besöka” så får du vara beredd på att – det kommer en del kända ansikten – typ Benjamin Ingrosso som gärna äter pasta.

FriluftsByn hyllas som bäst i Sverige på att lyfta sin plats genom kreativa evenemang och festivaler och vinner Placebrander Awards.
Vi skulle gärna berätta så mycket mer varför vi tror du kommer trivas – om vad vi har för planer för sommaren och vad vi tror vi tillsammans skulle kunna hitta på övriga åtta månader på året. Men vi stannar här och hoppas att du hör av dig så tar vi det därifrån.
Kontakt:
Jerry Engström
Tel: 070-540 85 77
E-post: jerry@friluftsbyn.se
Skicka gärna CV.
Jobbmöjligheter
Är du vår nya helårskock eller vill du få en helt underbar sommar i FriluftsByn och Höga Kusten? Här hittar du öppningarna just nu. Vi rekryterar löpande.
Startsida: Jobba i FriluftsByn >>
Souschef »
Vilken chans! Vi söker dig som är redo att tillsammans med vår kökschef Peter se till att vi fortsätter vår resa mot Världsarvets mest populära restaurangkoncept.
Kockar
& Köksassistenter »
Vi söker er som vill gillar att laga mat och vill uppleva en härlig sommar i Höga Kusten. Om det klickar finns chans till helårsarbete.
Servering »
Vardagsrummet och Burgers & Beer är Höga Kustens mest populära häng. Många återvänder men vi behöver fler med skön energi och snabba fötter.
Toppstugan »
Energiknippe, glad och uthållig? Då är du kanske rätt person för vårt härliga gäng på toppen av Skuleberget. Går att kombinera med städ i FriluftsByn
Besökscenter & Fik »
I besökscentret checkar vi in, tipsar om upplevelser samt driver butik och Friluftsfiket. Du är serviceinriktad, gillar försäljning och många bollar i luften.

Städ »
Sommartid utökar vi med två nya kollegor som älskar att få det snyggt och rent i stugor och på campingen samtidigt som man får vistas i en härlig miljö. Är det du?

Kajakcenter »
Vi söker guider som också kan tänka sig kombinera guidade kajakturer och kurser med ytterligare tjänster i FriluftsByn - städ, besökscenter eller servering.
Volontär & Praktik
Vill du uppleva Höga Kusten, lära känna likasinnade personer och hjälpa till lite i FriluftsByn eller under några av våra äventyr och festivaler? Kolla in det här!
Vintervärd »
Under sportloven 2025 öppnar vi återigen upp för Vintervärdar. Vi uppdaterar snart sidan.
Valborg »
Kom och fira valborg med oss. Utflykter, härligt häng och vårfix. Vi bjuder på boende samt mat de dagar vi hjälps åt på området.

Praktik »
Vi har lärt oss en del över åren och tar emot praktikanter inom turism & guidning samt inom hotell & restaurang.

Volontär »
Vill du följa med ut och hjälpa till under något av våra storslagna äventyr och festivaler maila info@friluftsbyn.se
Campingvärd »
Titta förbi en vecka och upplev gemenskapen och sommar i Höga Kusten samtidigt som du hjälper till med leveranser och Burgers & Beer.