VIA FERRATA

Via Ferrata är en helt unik adrenalinkick på Skulebergets 250 meter branta östra sida, bara en kort promenad eller cykeltur från FriluftsByn. Här har alla som väger mellan 40 och 140 kilo (barn kräver vuxet sällskap) en möjlighet att uppleva drömmen av att vara bergsklättare under maximal säkerhet. Du tar dig upp för Skuleberget genom att säkra fast dig med två karbinhakar i en stålvajer som du sedan använder för att klättra upp för berget. På din väg mot toppen passerar du bergsöglor där du lossar en karbinhake åt gången för att passera.

VAD KRÄVS FÖR ATT KLÄTTRA?

Inga förkunskaper krävs och du behöver inte ha en fysik utöver det vanliga, däremot behöver du hyra utrustning. Utrustningen du hyr består av hjälm, sele och en Y-slinga med två, för Via Ferrata, godkända karbinhakar.

KAN BARN KLÄTTRA?

Lederna är inte byggda för barn så det krävs mycket av de vuxna. Vuxna ska själva vara trygga med höjden och ha uppsikt över minderåriga under hela turen, särskilt vid flytt av karbinhakarna. För en trygg och säker tur gäller max ett barn per vuxen. Vuxna ska ha uppsikt över minderåriga under hela turen och särskilt vid flytt av karbinhakarna. Via Ferrata har ingen åldersgräns men kräver att personen väger mellan 40 och 140 kg.

VIA FERRATA ÄR ÖPPET FÖR SÄSONGEN!

För starttider, ledstatus och priser se www.viaferrata.se >>

VITA LEDEN

Medelsvår. Det självklara valet för dig som inte klättrat Via Ferrata tidigare. En varierad klättring med trevliga utsikts- och fikahyllor.

GULA LEDEN

Svår. En något brantare och mer krävande led än den vita. Bjuder på en härlig klättring.

RÖDA LEDEN

Svår + Den Röda Leden bjuder på en härlig upplevelse med luft under klackarna.

SVARTA LEDEN

Extrem. Den Svarta Leden bjuder på en Via Ferrata upplevelse utöver det vanliga. Endast för erfarna klättrare.

KLÄTTRINGSTIPS

Via Ferrata är en helt fantastisk upplevelse. Kanske är det dock så att några i sällskapet inte känner för att klättra medan någon känner för det.

För att göra alla glada kan man då bestämma sig för att mötas vid FriluftsByns Toppstuga. De som inte klättrar kan välja mellan att vandra Östra Bergsstigen som börjar bara några hundra meter från Via Ferrata anläggningen eller vandra den relativt mindre branta Södra Bergsstigen som utgår från FriluftsByn. Alternativt ta Höga Kustenliften till toppen av Skuleberget.

Den som klättrar kommer avsluta sin klättring vid FriluftsByns Toppstuga så det är inte svårt att hitta tillbaka till varandra. Att klättra upp till toppen av Skuleberget tar allt mellan en till en och en halv timma beroende på hur fort man klättrar och hur många andra som befinner sig på klätterlederna. Kolla även in öppettiderna för FriluftsByns Toppstuga då de skiljer sig åt från Via Ferratans öppettider.

BOENDE VID VIA FERRATA

FriluftsByns stugor, camping- och tältplatser ligger bara kort promenad från Via Ferrata på Skulebergets soliga sydsida.

HYR STUGA PÅ HÖGA KUSTEN

Välj mellan självhushåll, campingstuga eller friluftsbod.
Läs mer: Hyr stuga på Höga Kusten >>

CAMPA PÅ HÖGA KUSTEN

Ta med dig husbilen eller husvagnen till Höga Kusten
Läs mer: Camping Höga Kusten >>

TÄLTA PÅ HÖGA KUSTEN

Billigast och mest äventyrligt.
Läs mer: Tälta på Höga Kusten >>

AKTIVA ÄVENTYRARE

Vill du ge dig ut på ”lättare” eller ”tuffare” äventyr i Höga Kustens unika natur men även få tid för lite avkoppling samt upptäcka lite mer av Höga Kusten? Då ska du kolla in dessa tips!
– Höga Kusten för Aktiva Äventyrare >>

ÄVENTYRLIGA BARNFAMILJER

Höga Kusten anses ofta till Sveriges bästa friluftsområde för barnfamiljer. Här har vi samlat alla tips för en härlig semester tillsammans.
– Höga Kusten för Äventyrliga Familjer >>

NYFIKNA UPPTÄCKARE

Vill du uppleva lättare vandring, båtturer, den lokala kulturen och smakerna? Kanske delta på något lokalt evenemang och titta på in lite lokalt hantverk? Då hittar du de bästa tipsen här!
– Höga Kusten för Nyfikna Upptäckare >>